Conèixer les comissions que pagues és vital per a una inversió d’èxit a llarg termini, ja que juguen un paper molt important en els resultats finals. Però, val la pena la gestió passiva per estalviar en comissions?
La indústria de la gestió passiva fa el seu paper
Els robo advisors i tota la indústria de la gestió passiva està constantment dient que no val la pena la gestió activa ja que els resultats d’aquesta són dolents i les comissions altes.
El que ha passa es que aprofitant que la gestió activa a Espanya és dolenta, la línia de inversió passiva ha començat el debat de les comissions, per dir que són un llastre important per als inversors.
Això, junt a que quan la borsa no puja els inversors es preocupen per les comissions, doncs ha fet que de passada l’inversor es pregunti si és apropiada la gestió activa.

La gestió activa a Espanya és porqueria
Està clar que si a un inversor se li fa una bona gestió activa, doncs paga a gust les comissions de gestió. El problema és que el 90% dels fons de gestió activa a Espanya, són una autèntica porqueria. Llegeix el que penso a [2 raons per no comprar un fons d’inversió a Espanya].
Aquests mals resultats són deguts a que la indústria de la inversió a Espanya està bancaritzada. O sigui, els bancs fan productes brossa, que després col·loquen sense escrúpols als inversors mitjançant potents xarxes comercials.
Podríem dir que Espanya és una república bananera pel que fa a la qualitat de la majoria dels productes que s’hi ofereixen.
L’inversor a Espanya és molt limitat
I això ho poden fer gracies a un inversor amb una molt baixa cultura financera i una deixadesa total. Fins i tot creu que al banc l’estant assessorant i a més gratuïtament.
Si no t’ho creus mira quants milions baix gestió té el fons d’inversió que has comprat i quina rendibilitat treu a cinc anys, i te’n adonaràs del que dic. Molts milions i cap rendibilitat!
La gestió passiva no és cap solució
Amb això no vull dir que has de corre a invertir en ETFs, ja que no és la solució sempre per tothom. Hi ha molts ETF i també n’hi ha de dolents.
Llegeix [Què són els ETF], si no els coneixes.
Has de saber que no tota la gestió activa és un desastre, hi ha un 10% que és bona, pot ser has de buscar fora d’Espanya o gestors independents. Pot ser aquest és el teu problema, no saber diferenciar el blanc del negre.
Per tant atenció amb la propaganda de la gestió passiva, que no és la solució a res. La indústria de gestió passiva només vol justificar el seu negoci.
Els robo advisors, llegeix [5 beneficis d’invertir amb robo advisors], els ETF, i les carteres indexades, tenen sentit per a certs inversors, i pot ser per a una petita part de la cartera, per tant no són la solució per a tot.
Si tens un horitzó temporal de més de 5 anys i coneixes algú que fa inversió activa independent, amb rendibilitats superiors als índex a 5 anys, doncs val la pena pagar comissions.
Si no, doncs quasi val la pena que construeixis tu mateix una cartera d’accions, o busquis algú independent que t’ajudi a buscar aquests productes. O si tens gran patrimoni busca un gestor en exclusiva per a que et gestioni la teva cartera.
Conclusions:
- No inverteixes en borsa si tens un horitzó temporal de menys de 5 anys.
- Busca gestió activa de qualitat, molt difícil de trobar. Un consell, busca fora d’Espanya o en gestores totalment independents que millorin els índex a cinc anys.
- Una bona alternativa és construir la teva cartera d’accions i anar incrementant la inversió amb els anys.
- Pots diversificar una mica amb algun ETF que estigui indexat a totes les borses del món amb una part del teu patrimoni.
- Vigila sempre les comissions, sobretot si ets un inversor moderat. Ja que a l’esperar rendibilitats baixes, les comissions poden menjar-te gran part de la rendibilitat. Si no t’ho creus, mira les comissions dels fons de renda fixa.
- L’assessorament independent de qualitat val diners, al banc col·loquen la seva porqueria.
- No siguis gandul, fes la feia i intenta aprendre cada dia. No tens més remei.
Estàs content amb la gestió passiva? Comenta aquí sota.
Si t’ha agradat comparteix a les xarxes socials i fes like a la meva pàgina de facebook.