La ràtio més important a l’hora de valorar qualsevol producte d’inversió és el rolling Information Ràtio. O sigui, com va evolucionant el rendiment ajustat a risc en el temps.
Fotografia vs. pel·lícula
Una fotografia ja saps que és, és un moment concret del temps. No saps que ha passat abans, tampoc el que passarà després, el temps s’ha congelat.
Una pel·lícula en canvi és un conjunt de fotos una darrera l’altra on de forma ràpida pots apreciar una seqüència, tens informació de com s’arriba a cada foto perquè pots veure la precedent.
L’inversor quan escull un producte d’inversió veu una foto en el temps congelada. Les xarxes comercials dels bancs busquen aquelles fotos on els productes d’inversió queden millor retratats i les mostren a l’inversor.
L’inversor no pregunta mai per la pel·lícula completa.
En aquest article t’ensenyo a veure la pel·lícula i a ser incrèdul en les fotos, ja que són una visió incompleta.
La fotografia, el rendiment.
El rendiment de l’últim any o des d’inici d’any és una foto. Igual que és el rendiment anualitzat dels últims 3 anys, 5 anys i 10 anys o d’ençà que es va iniciar el fons o producte d’inversió.
El que fan és mostrar el rendiment des d’una data en concret a una altra. Són els rendiments des d’un punt a un altre punt en el temps.
Mirant els rendiments en una data en concret dóna una visió limitada del rendiment del producte d’inversió.
El que volem veure és consistència en el temps, això ho podrem veure si tenim la pel·lícula completa.
La pel·lícula, el Rendiment Rodant (Rolling Return)
Necessitem un rendiment més dinàmic que una foto en un moment en concret. Això ens ajudarà a entendre millor el rendiment d’un producte. Volem treure l’impacte de la data d’entrada i sortida.
Necessitem 2 factors a l’hora de calcular el retorn que va rodant en el temps.
Primer el període de temps en el qual volem analitzar, seria la duració de la pel·lícula.
Segon l’interval de temps que volem analitzar.
Volem veure com va canviant la pel·lícula cada 6 mesos, cada any, cada tres anys? Si volem tenir una anàlisi més exhaustiva, volem veure els canvis en els rendiments cada 6 mesos. Decideix l’Interval de temps en el qual vols avaluar els retorns.
Exemple de Rendiment Rodant (Rolling Return)
Volem avaluar el rendiment d’un actiu els últims 5 anys. 1 Gener 2016 a 31 desembre 2020.
I segon volem avaluar el rendiment que s’ha produït cada sis mesos.
El que fem és al final del dia 1 de gener del 2016, Calcular el rendiment entre el dia 1 Gener de 2016 i el 31 juny de 2015, el dia 2 de gener de 2016 calculem el rendiment amb l’1 agost del 2015, i així successivament fins a arribar a l’últim dia, el 31 de desembre del 2020.
Ara tenim una pel·lícula, cada dia durant els últims 5 anys tenim el rendiment dels últims 6 mesos.
Podem veure quin és el màxim rendiment, el mínim, el mitjà, en quins moments no ha tret rendiments, quant de temps ha estat sense obtenir rendiments, en poques paraules, la consistència dels rendiments en el temps.
La pel·lícula que és el que ens interessa com a inversors, per poder comparar amb altres productes o el benchmark.
Com analitzar rolling returns
Si una inversió mostra un 8% anualitzat, no Rolling, en els últims 10 anys, mostra el que has guanyat a l’any si compres el dia 1 i vens l’últim dia.
El problema és que durant aquests 10 anys els rendiments han pogut variar molt. Pot ser el tercer any, has guanyat un 30%, i pot ser l’any 8è hi ha caigut un 20%.
El retorn mitjà ha estat d’un 8%, però no s’aprecia bé el resultat durant el temps. La consistència.
Si enlloc analitzem els Rolling retorns, coneixem el rendiment, no començant el primer dia i l’últim, sinó també cada dia durant els últims 10 anys. El Rolling retorn mostra els millors i els pitjors moments.
La variació o volatilitat, és important per construir la Information Ràtio
Amb el retorn o rendiment, no en tenim prou. Cada any o cada sis mesos volem veure també la variació patida. Per arribar al 30% del tercer any, quina variació hem patit?
Information Ràtio
Quan tenim quan es mou el rendiment i com es mou la variació, ja tenim la pel·lícula completa. Podem dividir cada dia el rendiment dels últims, per exemple 6 mesos, i la variació en aquests mesos i obtenir el rolling Information ràtio de sis mesos durant tot l´històric.
L’indicador definitiu doncs és el Rolling Information ràtio (rendiment ajustat a risc) de per exemple els últims 6 mesos.
Rendiment últims 6 mesos dividit per volatilitat últims 6 mesos, calculat cada dia, per veure com va canviant en el temps.
Passa molt temps sota zero? Està molt temps sobre 1?
El que ens dirà és, si el rendiment ajustat a risc del fons es manté constant al llarg del temps, o bé depenent del moment, el producte d’inversió no genera rendiment pel risc que assumeix.
Podrem veure si la mitjana és pitjor que el benchmark o que d’altres productes, també el rendiment màxim i el minin si haguéssim estat invertits 6 mesos en qualsevol moment.
Només cal decidir el període en què volem estar invertits i demanar el rolling Information Ràtio de tota la vida del producte per aquest període.
Conclusió sobre l’Information Ràtio
Els rolling return, et donen una visió més clara del rendiment. De punt a punt en temps mostra una foto d’un moment en concret.
Mirant el rendiment solament en un dia et dóna una visió limitada del rendiment.
El que necessites com a inversor és saber quin hagués estat el rendiment en qualsevol dia durant tot el període d’inversió.
El que vols veure és com varia el rendiment anual dia a dia durant els últims 15 anys.
Ho pots fer mitjançant la típica distribució o un box plot.
La banca s’ocupa d’ensenyar-te fotos boniques. Normalment del que ha passat en un passat molt recent els dies que els convé.
Si no tenen fotos boniques a ensenyar, doncs toca fusionar els resultats de varis fons i arreglat.
Mai t’ensenyaran rolling returns, i sobretot no ho faran sobre un període de més de 10 anys. Perquè els productes que ven la banca o asseguradores no aguanten tant temps.
Però l’inversor no sap res, li fan gols per on volen.
No et preocupis per demanar un Rolling Information Ratio a l’oficina, a part que no apareix a cap document de venda, segurament el comercial de l’oficina no sap ni que és.
Si t’ha agradat comparteix a les xarxes.