Alhora d’invertir mitjançant productes col.lectius com fons d’inversió, o sigui juntament amb altres inversors, tens varies possibilitats.
1 Fons d’inversió – FI
Ja saps que és un patrimoni format per les aportacions d’un número variable d’inversors, anomenats partícips. La gestora del fons inverteix de forma conjunta amb diferent tipus d’actius mobiliaris d’acord amb uns objectius d’inversió.
2 Fons d’inversió immobiliària – FII
Aquests són fons que inverteixen per a l’explotació en lloguer en immobles, edificis, habitatges, urbanitzacions, oficines, residencies.
Obtenen rendiments pel lloguer així com per la evolució dels preus. Quan tenen forma societària s’anomenen societat d’inversió immobiliària.
Són productes poc líquids, ja que solament estan obligats a permetre subscripcions i reemborsaments un cop a l’any, i a calcular el valor liquidatiu un cop al mes, encara que últimament permeten subscripcions cada mes i reemborsaments cada tres.
Com aquests fons carreguen elevades comissions de reemborsament, fins un 5%, però que disminueixen amb el temps, i desapareixen a partir del tercer i quart any, fa que siguin adequats per a inversors a llarg termini.
3 Societats d’inversió mobiliària – SICAV
Els estalviadors que inverteixen són accionistes. Aquestes accions es negocien al mercat borsari, concretament al Mercado Alternativo Bursatil.
Poden tenir també compartiments igual que els fons d’inversió amb diferents polítiques d’inversió i emetre diferents tipus d’accions amb el seu propi règim de comissions.
Encara que es considerin orientats a grans patrimonis tothom pot ser inversor.

4 Fons cotitzats – ETF (Exchange Traded Funds)
Són aquells fons en que les seves participacions es negocien a la borsa, igual que si fossin accions d’empreses.
La seva política d’inversió va començar reproduint la evolució d’índex borsaris o índex de renta fixa, encara que avui en dia ja reprodueixen diferents tipus d’estratègies d’inversió amb diferent tipus d’apalancament.
5 Fons d’inversió lliure – FIL
Són els fons que inverteixen de manera alternativa, semblant a la que fan els Hedge Funds americans. Per això no tenen cap tipus de restricció en la inversió, al contrari que la resta de fons, d’aquí prové la seva denominació.
Poden invertir en qualsevol tipus d’actiu, seguir la estratègia que consideri oportú i endeutar-se fins a 5 cops el valor dels seus actius.
Es per aquest motiu que van dirigits a inversors professionals, (institucionals i grans patrimonis). La inversió mínima són 100.000 euros.
6 Fons, de fons d’inversió lliure
Els fons de fons no inverteixen directament en valors, sinó que ho fan en altres fons d’inversió lliure.
És la manera que té l’inversor minoritari d’invertir en fons d’inversió lliure.
7 Institucions d’inversió col·lectiva estrangeres
A Espanya també pots comprar societats i fons d’inversió estrangers, s’anomenen Institucions d’Inversió Col·lectiva harmonitzades, que vol dir que compleixen la normativa europea, sempre que tant la institució com a la entitat comercialitzadora estiguin inscrits als registres de la CNMV.
Coneixies les diferents opcions que tens alhora d’invertir col·lectivament? Comenta aquí sota.
Si t’ha agradat comparteix a les xarxes socials i fes like a la meva pàgina de facebook.