L’assessor del banc és un simple venedor de productes financers, ni t’assessora, ni gestiona res, ni té capacitat per fer-ho. No és cap gestor de patrimonis.
Primer has de diferenciar entre un assessor, un gestor i un comercial. Els serveis que ofereixen semblen molt similars, sobretot a l’inversor mitjà, però no ho són.
Tots requereixen titulacions per exercir la seva professió, però a Espanya la feina de comercialització encara és duta a terme per personal no qualificat.
O sigui, com més baix el patrimoni i la qualificació de l’inversor, menys preparació i qualificació del professional de la inversió. Ja ho sabies això no?
El Gestor de patrimonis (Wealth manager)
L’assessorament en gestió de patrimonis proporciona solucions a una àmplia gamma de clients que van des de persones i famílies amb recursos de mínim un milió d’Euros.
És una disciplina que incorpora l’estructuració i planificació de la riquesa per ajudar a créixer, preservar i protegir la riquesa, alhora que la transmet a la família d’una manera fiscalment eficient i d’acord amb els seus desitjos.
La gestió del patrimoni utilitza estratègies avançades per abordar problemes o qüestions que afecten tota la vostra vida financera, des d’impostos fins a la propietat de l’empresa, fins a la planificació de la vostra jubilació i el vostre patrimoni.
Aquests serveis generalment estan fora de l’abast del qual proporciona un gestor de carteres o Money manager.
La planificació patrimonial pot ser un procés complex que requereix una sèrie de professionals qualificats, com ara comptables, advocats, professionals de les assegurances i el gestor de patrimoni.
El wealth manager o els gestors de patrimonis solen desenvolupar el model d’assignació d’actius que s’utilitza a la cartera de l’inversor, però el seu treball poques vegades inclou la gestió quotidiana de la cartera.
El Gestor de la cartera (Money manager)
Un gestor de diners o de la cartera és una persona o empresa financera que gestiona la cartera de valors d’un inversor individual o institucional.
Normalment, una gestora de carteres dona feina a persones amb diversos coneixements que van des de la investigació i la selecció d’opcions d’inversió fins al seguiment dels actius i la decisió de quan els venen.
Si el money manager gestiona un fons, és un gestor de fons o d’una SICAV, i si gestiona carteres es diu gestor de carteres.
El vostre gestor de la cartera, Money manager, gestionarà la vostra cartera d’inversions i la gestionarà perquè es mantingui en línia amb els vostres objectius financers.
Aquest servei s’ofereix a partir d’imports al voltant dels 250.000 euros.
Per a capitals inferiors l’única manera de què et gestionin capital és via fons d’inversió.
Per això no tens un tracte personal amb el gestor, segurament no coneixes al teu gestor, ni saps com gestiona, quin factor explota, només confies en el nom de l’entitat per la qual treball. Ni tan sols saps si la gestió la porta la mateixa entitat o ha subcontractat el servei.
No et sona això amb el Santander i l’estafa de Madoff. El Santander comercialitzava fons que gestionava Madoff.
Per tant, com no has parlat amb el teu gestor, no has aclarit els teus objectius a la reunió inicial, el vostre gestor per tant no pot prendre les mesures adequades per dirigir i supervisar els vostres actius.
Els resultats de la gestio de carteres personalitzada a Espanya, igual que els fons d’inversió, deixen molt a desitjar.
El comercial
Si no comptes amb un mínim d’un milió i no t’has preocupat per buscar bona gestió independent segurament estàs assegut davant d’un comercial, al qual paga una entitat per tal de col·locar-te tot el que pugui, independentment de si ho necessites o no.
Aquest tipus de comercials estan pensats per una classe mitjana treballadora poc formada en finances.
De vegades només hi ha una persona a l’oficina que compta amb la titulació adequada, la majoria no ha estudiat ni finances, ni economia, i per suposat no es lliure a l’hora d’assessorar, només ven els productes que la seva entitat li encomana.
No els preguntes molt pel producte perquè no saben respondre o directament s’inventen la resposta. Jo em poso molt nerviós davant de comercials.
Com el coneixement de la població és tan baix, només amb què salpiquin un pèl per sobre dels comuns ja se’n surten.
Conclusió sobre el gestor de patrimonis, el gestor de carteres i el comercial
Quan posar a cada actiu i quan i com reequilibrar la cartera són les decisions estratègiques que pren el wealth manager. Com gestionar cada actiu és feina del money manager. Col·locar tot el que pugui és la feina del comercial.
Si tens més d’un Milió d’euros de patrimoni, busca un professional, un wealth manager que t’acompanyi tota la vida, que t’ajudi en crear la teva estratègia financera.
El que l’inversor amb capital necessita és un assessorament estratègic, no que li venguin un fons. Com més patrimoni, més necessari és un wealth manager.
Si tens menys fes-t’ho tu, aprèn, diversifica, busca’t els productes, però no confies en un treballador d’una entitat que no sap el que ven. Et recomano que fugis de bancs i asseguradores. Com més gran l’entitat més por t’ha de fer.
La gran majoria d’inversors han de fer ells mateixos de wealth managers, o sigui decidir quan invertir en cada actiu. Pocs estan capacitats per fer de gestors, potser algú tindrà temps i coneixements. La resta, haurà de delegar en gestors.
El problema és que per saber escollir entre gestors i productes es necessiten coneixements que el petit inversor no té, i per això s’acaba contractant a un venedor d’un banc un fons qualsevol. Tot el que és còmode s’acaba pagant.
Si t’ha agradat comparteix a les xarxes.