En moments de crash borsari, quan els mercats cauen amb força és quan al mal inversor li venen totes les preguntes que s’hauria d’haver fet i contestat abans.
Les preguntes típiques durant un crash borsari
Venc tot i ja compraré d’aquí a uns mesos quan pari de caure?
Trec els diners del fons d’inversió? O espero el rebot per treure-ho tot? O millor no faig res?
Altres pregunten no sobre vendre sinó sobre comprar. Deixo de fer aportacions i espero una mica? O compro fort ja ara?
Si estàs llegint aquest article, és que no has fet els deures
Et venen tots els dubtes per què no saps que estàs fent. O sigui, no tens un pla, una estratègia a seguir, en definitiva, jo diria fins i tot, que no saps ni per què inverteixes.
El timing, o el moment de prendre decisions de compra i venda al mercat, només la poden fer uns pocs professionals. La resta l’únic que pot fer és seguir el pla establert.
Torna als principis
Perquè inverteixes, quins són els teus objectius, quin horitzó temporal d’inversió tens.
Has de tornar a revisar la teva estratègia i comprovar que està alineada amb tot l’anterior. Et recordaré quines decisions vas prendre per si no ho recordes.
Aquestes decisions les vas prendre de manera conscient o inconscient.
Primer. Vas escollir entre una gestió activa o passiva.
Segon. Dintre de la modalitat escollida, vas seleccionar una estratègia.
Aquí m’aturo per a ser més clar.
Sí, tu que tens participacions d’un fons d’inversió, tu també vas escollir una estratègia d’inversió, una manera de prendre decisions de compra i venda, i de gestió de la cartera.
Potser no et vas llegir el follet però tot fons és un sistema d’inversió definit.

I sí, tu també, tu que fas aportacions a un ETF, comptes amb una estratègia. És una estratègia indexada passiva que ressegueix un índex, però no deixa de ser una altra estratègia d’inversió.
Has de saber que un índex està format per accions, i que la inclusió i exclusió d’aquests segueixen també una estratègia definida. Potser no la coneixes, però existeix.
Per això no entenc, que quan es parla de sistema de trading, es faci de manera pejorativa, com si fos especulació. Qualsevol manera d’invertir no és res més que una estratègia.
Des de el meu punt de vista, invertir en un fons inversió, no deixa de ser un sistema de trading o de negociació.
Tercer. Vas escollir una manera de fer el seguiment d’aquesta cartera.
Em refereixo a la manera de reinvertir, d’afegir, o bé transferir. Llegeix [Perquè és important revisar i reequilibrar la teva cartera] per entendre millor els termes.
Com actuar en un crash borsari
Si has fet la feina, ara no tens dubtes de com actuar, si en tens, és que no saps que estàs fent.
Si no saps que fas, millor que no facis res. Segueix aportant i aprofitant les caigudes, i aprofita els dividends per anar fent més gran la cartera.
Tu ets propietari d’una part de negocis
Recorda que tu tens accions, papers que acrediten que ets el propietari amb d’altres de negocis, que generen beneficis, i que reps els dividends corresponents sobre els resultats.
Pot ser, l’economia es ressentirà durant un temps, i les empreses que formen part de la teva cartera no obtindran totes, els millors resultats possibles.
Però si s’han seleccionat bé aquestes empreses, de ben segur que la majoria seguiran d’aquí a 20 anys produint uns bons beneficis per als seus inversors.
Llegeix [Com afrontar la volatilitat de la teva cartera d’inversió] i [Perquè has de tenir cura de les teves inversions] per tenir més informació al respecte.
Dividends versus increment de la valoració
Un últim consell, l’inversor a llarg termini no es fixa amb el preu amb què cotitzen les accions, sap que pateix molta volatilitat a causa de molts factors.
El que sí estudia amb molta atenció, és quina rendibilitat anual li donarà els pròxims 10 o 20 anys.
I tu, ets un inversor que actua de manera extradeterminada o intradeterminada. Comenta aquí sota.
Si t’ha agradat comparteix a les xarxes socials i fes like a la meva pàgina de facebook.