Un “xiringuito” financer és una entitat que opera als mercats financers sense cap mena d’autorització per part dels organismes supervisors competents.
Com que no compten amb supervisió, aquestes empreses no compleixen la normativa dels mercats, oferint productes financers d’alt risc sense tenir en compte els perfils dels inversors, o directament quedant-se els diners que les víctimes dipositen, per a desaparèixer sense rastre.
Si vols entendre de manera pràctica com funcionen et recomano que vegis la pel·lícula Boiler Room.

Com funciona l’estafa del “xiringuito” financer?
Els treballadors de l’empresa realitzen trucades agressives a petits empresaris en les que ofereixen inversions en productes financers altament rendibles i amb un baix risc.
La meta de l’organització és que facis una transferència al compte del “xiringuito” per poder realitzar les inversions corresponents.
Els seus treballadors solen estar instruïts amb uns guions predeterminats amb els quals donar una resposta rapida a qualsevol dubte que se’ls plantegi per a rebre un sí ràpidament.
Qui cau en aquest engany i quines conseqüències té?
Tothom pot caure si no es para compte. Les conseqüències són un perjudici econòmic que pot arribar a causar perdre tots els diners.
Quins indicis han de fer-te sospitar de què estàs tractant amb un xiringuito financer?
Les empreses contacten amb potencials víctimes mitjançant registres d’empreses de serveis d’inversió o d’empresaris. S’ha de desconfiar d’ofertes d’inversió que ens arribin sense haver-les buscat.
Atenció quan s’utilitzen paraules tècniques, quan busquin una decisió immediata, i quan aportin bonificacions d’entrada. Tots són indicis d’engany.
Què recomana la CNMV?
La CNMV ofereix una llista d’advertències sobre entitats que operen amb serveis financers sense autorització i un decàleg per evitar “xiringuitos” financers que inclou consells com no invertir en res que no entenguis i el de desconfiar en rendibilitats altres amb baix risc.
És clau comprovar que l’entitat amb la qual volem invertir estigui autoritzada pel supervisor, i en cas de dubte, contactar directament amb la CNMV.
Si ja has estat estafat posat en mans de la policia, i adverteix a la CNMV.
Per a més informació llegeix la guia informativa de la CNMV sobre els xiringuitos financers.
Has estat mai estafat per un xiringuito financer? Comenta aquí sota.
Si t’ha agradat comparteix a les xarxes socials i fes like a la meva pàgina de facebook.