Els Fons d’Inversió Lliure (FIL), també anomenats hedge funds o fons de gestió alternativa, son fons que es gestionen mitjançant estratègies i tècniques que poden ser noves per a la majoria d’inversors i presenten característiques i riscs molt diferents dels fons tradicionals.
Com a inversor pots escollir entre diferents tipus de fons d’inversió. Llegeix [Set maneres d’invertir col.lectivament]. Aquí ens centrem en un tipus en particular.
Tipus de Fons d’Inversor Lliure
1 Fons d’Inversió Lliure o FIL
- No estan subjectes a les restriccions establertes per a la majoria de Fons. Poden invertir en qualsevol mena d’actiu, seguir l’estratègia d’inversió que considerin més adequada i endeutar-se en major mesura que la resta de fons, fins i tot uns quants cops el patrimoni del mateix fons.
- Son productes poc líquids, el qual vol dir que per retirar diners poden passar mesos. Fins i tot poden exigir un període mínim de permanència als seus partícips durant els quals no es permet fer cap reemborsament.
- Com pots veure la inversió en aquest tipus de vehicle d’inversió pot comportar nivells de risc significatius. A causa de les seves característiques especials van destinats a l’inversor qualificat (bancs, asseguradores, fons de pensions, etc.), i la inversió mínima són 50.000 Euros.

2 Fons de Fons d’Inversió Lliure o FFIL
- Aquests estan concebuts en principi com un producte adequat per l’inversor particular. És el vehicle en el qual el particular pot participar de la gestió alternativa.
- Son fons de fons, no inverteixen directament en valors, sinó en altres fons d’inversió. Els fons en els quals inverteixen han de ser majoritàriament FIL.
- El nivell de risc que tenen és més gran que un fons normal perquè la llibertat de gestió sol implicar més nivell de risc, encara que també pot comportar noves oportunitats d’inversió. Per tant, has de saber que el valor de la inversió pot variar molt en el temps i que el rendiment pot no estar lligat a l’evolució dels mercats.
- La liquiditat és menor que en els fons tradicionals. Pot passar que el valor liquidatiu del Fons no es faci públic durant sis mesos encara que el normal és que es faci un cop al mes. De la mateixa manera els reemborsaments poden estar permesos només cada tres o sis mesos
- Pel que fa a les comissions els FFIL tenen llibertat per fixar les seves comissions, ja que no els hi són aplicables els límits màxims establerts per fons tradicionals.
Conclusions dels FIL
No és recomanable destinar el 100% del capital de l’inversor a aquests vehicles, ara bé, una petita part és fins i tot recomanable si el que es busca és una gestió alternativa de debò.
Abans de signar el document de consentiment d’inversió al FFIL, on acceptes conèixer tots els riscs inherents, has de consultar el follet del Fons.
Ja saps que és l’únic document que recull totes les característiques rellevants, el perfil de risc del fons, criteris de selecció de la cartera de Fons en els quals inverteix, estratègies d’inversió i els seus riscs especials, el règim de reemborsaments, la inversió mínima, etc.
I tu, has invertit mai en aquests tipus de fons? Comenta aquí sota.
Si t’ha agradat comparteix a les xarxes socials i fes like a la meva pàgina de facebook.