La paraula fintech prové de les paraules amb anglès Finance and Technology, i fa referència a totes aquelles activitats que impliquen la utilització de la innovació i els desenvolupaments tecnològics per al disseny, oferta i prestació de productes i serveis financers.
Desenvolupen activitats fintech tant les entitats financeres ja establertes així com noves empreses que actuen en algun punt de la cadena de valor del servei financer aportant innovació, una millora experiència d’usuari i mobilitat.
És també habitual que aquestes noves empreses col·laborin amb les entitats financeres tradicionals o inclús que siguin adquirides per elles.
TIPUS DE FINTECH
Depenent del tipus de productes o serveis oferts, o al model de negoci, les empreses fintech poden ser classificades en diferents grups.
1 Assessorament i gestió patrimonial
Dintre aquest grup trobem:
1.1 Assessorament i gestió automatitzats:
Són plataformes des de les quals s’ofereix assessorament i/o es gestiona el capital dels clients utilitzant procediments automatitzats que inclouen complexos algoritmes o intel·ligència artificial, i que abracen des de la realització del test de perfil del client fins a la presa de decisions d’inversió i la seva execució automàtica.
Un exemple d’aquest servei són els denominats robo advisors. Llegeix [5 beneficis d’invertir en robo advisors].
Són uns gestors automatitzats que ofereixen serveis d’assessorament en inversions i/o de gestió de carteres mitjançant l’ús d’algoritmes i l’automatització de processos.
Pel que fa als quant advisors utilitzen intel·ligència artificial per a predir les millors estratègies d’inversió amb l’objectiu d’obtenir beneficis amb independència de l’evolució dels mercats financers.
1.2 Social trading
Són plataformes en les quals es posen en contacte inversors entre si o amb traders professionals.
Poden existir diferents models de negoci que van des de l’intercanvi d’informació i opinions de caràcter financer fins a l’emulació d’estratègies d’inversió de tercers de forma automàtica.
Llegeix [Què és el social trading] per saber més.

2 Finances personals
Ofereixen al consumidor la gestió eficaç de les finances personals i la possibilitat de comparar diferents productes financers.
Faciliten informació sobre l’estat i els moviments dels seus comptes i ofereixen productes financers perfilats a les necessitats de l’usuari.
3 Finançament alternatiu
Abarca els tipus següents:
3.1 Préstecs ràpids online
Préstecs a particulars i empreses, d’imports petits, concedits de forma àgil a través de plataformes.
3.2 Finançament participatiu
Consisteix a posar en contacte a través d’una plataforma, a promotors que necessiten finançament per als seus projectes amb una pluralitat d’inversors particulars.
Aquest tipus de finançament, també és conegut com a crowdfunding, pot ser a través de préstecs (crowd lending) o mitjançant l’emissió de determinats instruments financers (crowd equity) com són les accions, les participacions socials o els bons.
4 Serveis de pagament Fintech
Mitjançant dispositius mòbils o electrònics.
5 Big data
S’inclouen en aquesta categoria totes aquelles entitats que generen valor afegit mitjançant l’anàlisi d’un gran volum de dades, podent utilitzar tècniques d’intel·ligència artificial.
6 Identificació online de clients
Són empreses que es dediquen a proporcionar sistemes d’identificació a distància de persones utilitzant les noves tecnologies, com la biometria.
Substitueixen la tradicional contrasenya per accedir a les plataformes per nous mètodes, com poden ser la identificació facial o la dactilar.
7 Criptoactius
Es tracta de la representació d’actius, registrats en format digital, que es recolzen en la criptografia i en les tecnologies de registres distribuïts, com blockchain.
Entre aquests, es troben les criptomònades, que són utilitzades com a mitja de pagament en determinades transaccions.
[Llegeix això abans d’invertir en bitcoins].
El blockchain, o cadena de blocs, és una base de dades distribuïda, construïda mitjançant la incorporació successiva de blocs enllaçats, i que es repliquen en tots els ordinadors o nodes que participen en la xarxa.
En tenir tots els participants la mateixa informació, no és possible alterar-la sense el consens de la xarxa, amb el qual es pot considerar veraç.
S’utilitza la criptografia per a la validació de les transaccions que s’introdueixen en un bloc, permetent la seva traçabilitat.
Altres Fintech
També hi ha empreses que desenvolupen models de negoci no referits directament als mercats de valors o a pagaments i que reben una altra denominació, com les insurtech (assegurances) o les proptech (propietats immobiliàries).
I tu, has utilitzat mai algun producte o servei Fintech? Comenta aqui sota la teva experiencia.
Si t’ha agradat comparteix a les xarxes socials i fes like a la meva pàgina de facebook.