El perfil de risc de l’inversor defineix quins riscos està disposat a assumir per a obtenir uns rendiments esperats.
Binomi rendibilitat risc
L’inversor ha d’entendre que com més risc assumeixi més rendibilitat obtindrà, ja que risc i rendibilitat solen estar directament relacionats.
Al gràfic exemple de sota s’aprecia clarament que com més volatilitat es pot assumir més rendiment mitjà anual es pot esperar.

Per què has de conèixer el teu perfil de risc?
Abans de començar a buscar productes d’inversió, és bo conèixer el teu perfil de risc, ja que t’ajudarà a escollir aquells que encaixin en les teves necessitats i preferències.
Les entitats financeres estan obligades a especificar el risc dels productes, per tant és bo que entenguis la informació que et transmeten, ja que contractar un producte amb més risc del desitjat pot provocar que no puguis aguantar segons quins períodes i abandonar en el moment més inapropiat.

Com determinar el teu perfil de risc
Per determinar el teu perfil de risc has de contestar les següents preguntes:
Quina situació financera actual tinc?
Aquí has de comptar ingressos, despeses, deutes, etc.
Quina és la meva meta concreta?
Aquí has d’especificar una quantia, un termini i una finalitat.
Per exemple, un inversor professional diria que vol que les seves inversions componguin anualment a una taxa per sobre el 10% per sempre, amb la finalitat de fer créixer el seu patrimoni, i amb una volatilitat mitja anual al voltant del 15%.
Això és el mateix que dir que busca una inversió amb un TACC per sobre el 10%. Taxa Anual de Creixement Compost.
Pot ser per a l’objectiu de risc que tens no trobes una TACC tan alta, llavors, hauràs o bé assumir més risc, o bé baixar les teves expectatives de rendiment. Tot depèn del bo que siguin els productes que t’ofereixen.
No he entès mai això de tenir un horitzó temporal específic. Quan un és inversor pensa en tres generacions més enllà, no en anar de vacances l’any vinent. [Estalviar no és invertir].
Per últim, la finalitat en si mateixa ha de ser fer créixer el patrimoni per a les generacions futures, i perquè no, obtenir la llibertat financera durant la teva vida.
Conclusions
- Conèixer el teu perfil de risc no és senzill, ja que implica valorar elements subjectius i difícils de quantificar.
- No hi ha una classificació exacta, és difícil encaixar a un perfil concret.
- El fet que et cataloguis com inversor conservador no vol dir que en petita part de les teves inversions no inverteixis en productes més arriscats.
- El perfil de risc no és una cosa fixa, sinó que va canviant en el temps a mesura que canvia la teva situació financera i altres circumstàncies personals.
I tu, ja coneixes quin és el teu perfil de risc?
Si t’ha agradat comparteix a les xarxes socials i fes like a la meva pàgina de facebook.