Asset allocation o ponderació d’actius és una estratègia d’inversió basada en la ponderació activa dels actius que componen la cartera de l’inversor, basant-se amb els seus objectius d’inversió.
Els principals actius que poden formar la cartera com ja saps són la renda variable, la renda fixa i els productes de liquiditat.
Avui en dia els bancs et fan pagar per tenir els diners, i la renda fixa està en tipus negatius, per tant les carteres típiques de 70% en renda variable i 30% en renda fixa, no tenen ja cap sentit.
Per a inversions en períodes de menys d’un any seran inversions en mercat monetari i cash les prioritàries, però més que productes d’inversió són d’estalvi, per a sufragar despeses imminents.

En les actuals condicions de mercat la renda fixa governamental ha quasi desaparegut com a possibilitat, donant entrada a la inversió en accions que paguen bons dividends.
Aquesta sembla ser la nova renda fixa, empreses defensives que no se’n ressentin tant en la part dolenta del cicle econòmic, i que a més paguin bons dividends.
Una altra manera d’incorporar millor diversificació és comprant ETFs o fons que repliquin l’estratègia de futurs gestionats.
Aquesta estratègia diversifica la nostra inversió en molts productes com divises, tipus d’interès, matèries primeres de tota mena, índex borsaris, or, etc, amb una baixa correlació amb la renda variable, que fa que disminueixi la volatilitat de la nostra cartera.
Hi ha estudis que demostren que tota cartera d’inversió hauria de tenir entre un 20 i un 30% invertit en aquest tipus d’estratègia.
Desafortunadament el control de la banca alhora de distribuir nomes els productes que més comissions els genera, i la manca de cultura a Espanya, fa que cap inversor compti amb aquest apreciat diversificador de risc.
Llegeix [Com equilibrar la teva cartera de valors] per saber més.
No hi ha una fórmula correcta d’elecció d’actius ni de ponderar-los. Cada inversor té uns objectius d’inversió, que a més aniran variant amb el temps depenent de les seves condicions personals i edat.
Les quatre preguntes clau que t’has de fer abans de començar a invertir són:
- En quins actius invertiràs,
- amb quina ponderació a cadascun ,
- quin mètode utilitzar per tornar la cartera a les ponderacions inicials, quan el pes de cada actiu varii.
- quan, i per quin motiu variaràs el pes dels actius en el temps.
Si ets incapaç de respondre les preguntes, busca ajuda professional. Cada inversor té les seves característiques, i per tant requereix solucions personals.
Si confies amb el banc com a assessor per les teves inversions, tinc una pregunta per a tu. Et truquen cada tres o sis mesos per equilibrar la teva cartera?
Si t’ha agradat comparteix a les xarxes socials i fes like a la meva pàgina de facebook.