Aquest és el gran dilema que té l’inversor quan comença a invertir. La manca de cultura financera, fa que molts comencin sense saber quins pros i contres té escollir un o altre camí. Espero en aquest article ajudar-te a escollir.
Primer de tot, has de saber que hi ha [4 tipus de serveis d’inversió que pots necessitar]
Si decideixes que el que necessites és el servei d’inversió, llavors tens 2 maneres fonamentals de fer-ho, directament, o mitjançant un assessor.
Has de saber que la tria tindrà una repercussió important, tant en els resultats finals, com en els costos de la inversió.
1 Inversió directa
Pots fer-ho de dos maneres:
A Comprant alguna varietat de fons d’inversió
Aquí pots esperar pagar alguns o tots els costos detallats a l’article [4 comissions a tenir en compte si inverteixes en fons d’inversió].
El problema rau en saber escollir el, o els fons, per construir la teva cartera. L’article [3 exemples per diferenciar sort i habilitat] et pot ajudar a entendre el problema.
Tot i això, has de saber el que penso llegint [Dos raons per no comprar un fons d’inversió a Espanya]
Una via intermitja es contractar fons cotitzats -ETFs. El cost és menor, però has de conèixer quin tipus de gestió hi ha al darrera, o bé confiar en un robo-advisor per a que seleccioni per tu el més adient segons el teu perfil.

B Invertir directament en els actius
Aquí inverteixes ja directament en accions o bons. Hauràs de pagar una comissió al broker per cada transacció, el qual pot variar molt depenent del tipus de broker i servei ofert.
També podries haver de pagar una comissió mínima per manteniment del compte.
El problema principal en aquest mètode és el coneixement que tinguis dels mercats i les estratègies d’inversió per aconseguir els resultats esperats a llarg termini.
Els articles [4 preguntes que t’has de fer abans d’invertir] i [8 biaixos que afecten al teu comportament com a inversor] et poden ajudar.
2 Inversió a través d’un assessor financer
Si no tens temps o coneixements per prendre decisions i tampoc confies en els robo-advisors, tens dos possibilitats des de el meu punt de vista.
- O aprens tu mateix a invertir, el qual suposa temps i esforç,
- o busques un assessor independent que t’ajudi.
Aquest pot ajudar-te a construir una cartera que vagi d’acord am bels teus objectius de risc i retorns.
L’article [Com escollir una Empresa de Serveis d’Inversió] et pot interessar.
Conclusió
Recorda sempre que les entitats de crèdit no treballen per a tu, no hi confies quan t’assignen un “assessor”.
Si reps un veritable assessorament d’inversions hauràs de suportar el cost de l’assessorament o servei.
Per a patrimonis de més de 500.000 EUR, recomano aquesta via. Buscar un bon gestor que alinee la seva gestió amb els teus objectius i, si és necessari, creï el vehicle apropiat per a dur a terme la gestió personalitzada.
Espero que aquest article clarifiqui les teves opcions una mica.
I tu, com prefereixes invertir? Comenta aquí sota.