En els anys principalment han sorgit dues aproximacions en el món de la gestió activa: la inversió sistemàtica i la inversió discrecional.
En aquest article parlaré sobre els dos mons dintre la gestió activa. Si no coneixes la diferència entre gestió activa i passiva llegeix [Escollint entre un gestió activa o passiva].
Inversió discrecional
Termes com gestió fonamental, discrecional o “stock Picking” elecció d’accions, són utilitzades normalment per definir aquest tipus de gestió activa.
Aquesta aproximació de gestió, requereix una anàlisi en profunditat d’un petit nombre d’accions i es basa en informació que no és fàcil de codificar.
Els gestors tracten d’entendre les dades fonamentals de les empreses. En general busquen empreses que negocien a preus per sota del que valen. Empreses amb un potencial esdeveniment futur o catalitzador que pugui canviar els seus fonamentals. O també aquelles empreses amb models resilients, per nombra alguns.
Inversió sistemàtica
Els termes gestió quantitativa, sistemàtica, o basada en regles són utilitzades normalment per referir-se a aquest tipus de gestió activa.
Fa referència a una aproximació repetitiva i basada en dades, que utilitza ordinadors per identificar oportunitats d’inversió entre molts actius.
El que els gestors discrecionals li diuen empreses barates, aquí els gestors sistemàtics li diuen valor, el que eren mostres de millora pels discrecionals, els sistemàtics li diuen momentum, el que abans era qualitat els sistematics li diuen factor qualitat.

Un tema de lèxic
Com pots veure la clau aquí és un tema de lèxic. El que un discrecional li diu invertir en una temàtica, un sistemàtic li diu un procés basat en factor.
Has de saber que ni tots els discrecionals gestionen basant-se amb tots els tipus de temes fonamentals, ni tots els sistemàtics ponderen la inversió en tots els factors.
Tendència de la indústria
A Espanya podríem dir que tot és inversió discrecional.
Als països més avançats com Estats Units, la gestió sistemàtica és una minoria, però cada dia va incrementant. Ara ja al voltant del 20% en la indústria del fons i el 25% als hedge funds es gesiona de manera sistemàtica.
Concentració vs. diversificació
Un gestor discrecional només pot estudiar un grapat d’accions, per tant ha de ser molt bo seleccionant.
En canvi, un gestor sistemàtic pot diversificar molt més en actius. Per tant, no fa falta que sigui tan bo seleccionant actius. A més, pot diversificar també en factors (estratègies) el que farà que tingui uns retorns ajustats a risc molt millors que els gestors discrecionals.
Que tingui millors retorns dependrà dels seus models i en quin gestor discrecional es compari, però el que sí que no hi ha dubte es que la capacitat que té de diversificació farà que sempre superi la ràtio risc/rendiment del gestor discrecional.
Escollir les dues aproximacions alhora
Estudis fets demostren que la correlació dels rendiments entre els dos tipus de gestió activa és molt baixa.
Els dos mons tenen i han de tenir cabuda en la cartera de tot inversor. Jo com a sistemàtic que sóc, crec profundament en la diversificació, i en aquest cas també.
Si pots trobar dos gestors amb habilitats comprovades i baixa correlació en cadascun d’aquests mons hauries d’invertir a parts iguals en cadascun. Això si ets poc sensible al risc. Si vols menys variació (risc), hauries de ponderar una mica més la gestió sistemàtica.
Conclusió
L’objectiu de qualsevol gestió activa és aconseguir rendiments exposant-se a risc. La diferència entre estils és com utilitzen la informació i com construeixen la cartera.
Un gestor discrecional sempre patirà una variació de la cartera més gran que un sistemàtic, ja que aquest sol estar més diversificat en estratègies i actius. Potencialment obtindrà uns resultats més consistents.
A Espanya no trobaràs gestió sistemàtica, és quasi inexistent. Aquí trobaràs un exemple amb una de les meves estratègies d’inversió.
Com a inversor has de seleccionar gestors que generen bons rendiments, tant i fa si són discrecionals com sistemàtics. El problema que trobaràs es que pocs gestors discrecionals tenen un històric suficient per comprovar de veritat si estan produint rendiment gràcies a la sort o a les seves habilitats.
Per finalitzar dir-te que jo com a gestor sistemàtic que sóc, crec fermament que un procés d’inversió transparent i repetitiu en el temps ofereix a llarg termini un avantatge significatiu.
Ara bé, si has trobat un gestor discrecional que produeix rendiments constants en el temps, llavors diversificar una part a una gestió discrecional, crec que és una bona opció de diversificació.
I tu, ja inverteixes sistemàticament? Comenta aquí sota.
Si t’ha agradat comparteix a les xarxes socials i fes like a la meva pàgina de facebook.