Acció – Fracció de la propietat d’una empresa, la qual per a créixer va decidir emetre accions per comptar amb més capital per mantenir el seu ritme de desenvolupament.
Alfa – Mesura de resultats d’una inversió ajustats al risc. Agafem la volatilitat de la cartera i comparem el seu resultat (ajustat al risc), a un índex de referència. L’excés de retorns de la inversió relatiu als retorns de l’índex de referència és l’alfa de la inversió.
Beta – Mesura la volatilitat d’un actiu o cartera en relació a un índex de referència. Una beta igual a 1 indica que l’actiu es mou amb el mercat. Una beta de 1.3 significa que l’actiu s’espera que sigui un 30% més volàtil que el mercat.
Bo – Instrument financer que pot ser utilitzat per entitats governamentals o empreses privades amb l’objectiu d’obtenir fons de mercats financers.
CFD – Contracte per diferència – Instrument d’inversió derivat al comptat sense venciment que permet realitzar operacions sobre els moviments dels preus sense posseir l’actiu subjacent.
Correlació – La tendència històrica de dos inversions a moure’s junts. Inversors sovint combinen inversions amb baixes correlacions per diversificar carteres.
Drawdown – Conegut com a retrocés de la curva de resultats. És un declivi específic de la cartera durant un temps determinat que es mesurat en percentatge del moviment des del pic fins la vall.
Estratègia d’Inversió – Són una sèrie de regles i paràmetres pre-fixats, programats en codi o no, dissenyats per aconseguir retorns positius, ja sigui estant comprats o venuts als mercats. Aquestes regles vindran donades pel procés inversor, i aquest a la vegada, per la filosofia d’inversió. Tot vehicle d’inversió té al darrera una estratègia d’inversió, encara que sigui només seguir a un índex de referència.
ETF – Fons d’inversió que cotitzen en borsa com qualsevol acció.
Factor – Inversió en Factor Prèmium – Smart Beta – És una aproximació a la inversió que es centra en factors subjacents que defineixen risc, retorns, i correlació. Aquesta aproximació busca explicar perquè algunes classes d’actius es mouen junts i ofereixen més eficiència en la construcció de la cartera que altres mètodes. El gestor pondera la cartera no basant-se amb la tradicional ponderació per capitalització sinó en una categoria o estil d’acció. Exemples serien el factor valor, talla, momentum, baixa volatilitat i dividend.
Filosofia d’Inversió – És el pilar més important perquè serveix com a base del procés inversor del gestor o inversor. Conèixer la filosofia del gestor ajuda a entendre com explota les ineficiències del mercat per generar alfa. Els tres aspectes claus que determinen la nostra filosofia són les nostres fortaleses i debilitats personals, la nostra personalitat i com ens definim com a inversors. Ens definim com a inversors quan coneixem la rendibilitat que busquem, la tolerància al risc que tenim, la quantitat de capital que invertirem, l’horitzó temporal de la nostra inversió, i com acabarem tributant pels beneficis obtinguts.
Fonamentals – Els factors qualitatius i quantitatius que contribueixen a la condició i valoració financera d’una companyia, acció o divisa. Poden ser variables macro com la salut de l’economia, o micro com el balanç d’una empresa. S’exclouen factors tècnics com el preu.
Fons d’Inversió – Institució d’inversió col·lectiva (IIC) que consisteix en reunir fons de diversos inversors, per invertir-los en diferents instruments financers, responsabilitat que es delega a una societat administradora que pot ser un banc o una institució financera.
George Soros – Inversor, gestor de hedge fund, autor, i filantrop.
Gestió Activa – Es l’aproximació a la gestió de carteres que fa un gestor de carteres per seleccionar, ajustar i canviar els actius del fons d’inversió durant el temps.
Gestió Indexada (Gestió Passiva) – Estratègia d’inversió en renda fixa o renda variable, l’objectiu de la qual és replicar l’evolució d’un determinat índex. És una inversió relativament barata perquè típicament limita el rati de rotació de la cartera i no comporta costos de recerca.
Gestió Indexada Millorada – Aproximació a la inversió híbrida entre gestió activa i passiva que inclou l’ús de fons indexats i altres elements per a superar específics índex de referència.
Hedge fund – També anomenats fons d’Inversió Lliure (FIL), com el defineix el legislador espanyol, fons de gestió alternativa, fons de retorn absolut, fons de cobertura o fons d’alt risc. Són un vehicle d’inversió col.lectiva que està organitzat de forma privada, no disponibles per al públic en general ja que requereixen imports mínims d’inversió elevats. Busquen rendiments absoluts enlloc de relatius a un índex de referència. Utilitzen tècniques complexes com vendes al descobert, productes derivats com futurs i opcions, i apalancament.
Índex de Referència (Benchmark) – Tot mercat té un índex que mesura la seva evolució. Per a comparar inversions fetes en un mercat determinat, utilitzarem l’índex de referència d’aquest mercat.
Instrument Financer – Són els productes i serveis que s’ofereixen al mercat financer. Es poden dividir en tres tipus: instruments de deute, d’inversió i d’estalvi.
Inversió Alternativa – Inclou dos tipus d’inversió: la primera, formada per vehicles en actius no tradicionals com l’immobiliari i el capital privat; i la segona, la que implica estratègies que inverteixen en actius tradicionals (accions, bons) mitjançant l’ús de mètodes no tradicionals com vendes al descobert i apalancament. Té per objecte desvincular-se per complet de la referència al rendiment dels índex borsaris i poder obtenir una rendibilitat positiva utilitzant diferents tècniques independentment de la tendència alcista o baixista dels mercats.
Inversió Tradicional – Estratègies elaborades principalment mitjançant la utilització d’accions i bons. Les característiques principals són l’alta liquiditat, actius en mercats públics, alta correlació amb els mercats, accionistes passius i rendiments generats principalment per beta.
Inversor Minorista – Petit inversor, el que no pot ser considerat inversor professional per la magnitud dels imports que mou o per la seva menor experiència i coneixements dels mercats de valors. La normativa els atorga nivells de protecció superiors als previstos per a inversors professionals.
Inversor Professional – Entitats que han de ser autoritzades o regulades per a operar als mercats financers (entitats de crèdit, empreses d’inversió, empreses d’assegurances, organismes d’inversió col.lectiva, fons de pensions i inversors institucionals en general), grans empreses que compleixin determinats requisits de fons propis i volum de negoci, governs i organismes públics.
Inversor Qualificat – Institucions (bancs i caixes, empreses d’assegurances, societats gestores d’inversió, de plans de pensió, fons i societats d’inversió), les petites empreses i les persones físiques que, complint determinats criteris, sol.licitin ser considerats inversors qualificats.
Mercats Financers – Espai físic, virtual o ambdós en el que es realitzen intercanvis d’instruments financers i es defineixen els seus preus. Faciliten l’augment de capital (al mercat de capitals), la transferència de risc (als mercats de derivats) i el comerç internacional (al mercat de divises).
Procés Inversor – El procés inversor és el mètode de presa de decisions que utilitza un gestor o inversor alhora d’invertir als mercats i que està basat en la seva filosofia d’inversió. El cicle de presa de decisions sobre la inversió va desde la idea fins a l’execució. Mirar el procés inversor d’un gestor pas a pas ajudarà a entendre com evoluciona la cartera.
Retorns Absoluts – Anar a Inversió Alternativa, i a Hedge Fund.
Rotació de la Cartera (Rati) – Portfolio Turnover – Mesura de com de freqüent els actius dintre un fons són comprats o venuts pels gestors. Es calcula agafant el valor menor de entre el total de les compres o les vendes durant els últims 12 mesos i es divideix pel valor total dels actius del fons.
Sharpe Ratio – És el retorn mig menys el retorn lliure de risc dividit per la desviació estàndard del retorn de la inversió. És una manera d’examinar el resultat d’una inversió ajustat pel seu risc. El rati mesura l’excés de retorn per unitat de desviació en un actiu o estratègia, normalment referida com a risc.
Smart Beta – Anar a Factor.
S&P 500 Index – Un dels índex de referència més importants. Comprèn les 500 empreses americanes de gran capitalització i captura aproximadament el 80% de la capitalització del mercat americà disponible.
Univers d’Inversió – Una estratègia pot invertir en un rang ampli de països, mercats i instruments. Aquests constitueixen l’univers d’inversió de la cartera.
Vehicle d’inversió – Producte utilitzat pels inversors per a obtenir rendibilitats positives. Els vehicles poden ser de baix risc (bons) o alt risc (accions, CFDs, futurs, opcions). Altres vehicles poden ser fons d’inversió, SICAVs, ETFs.
VIX – (CBOE Volatility Index) – Chicago Board Options Exchange (CBOE) Volatility Index. Índex que mostra l’expectativa de la volatilitat del mercat a 30 dies.
Volatilitat – La volatilitat és un reflex del nivell d’incertesa dels mercats. A més incertesa, major volatilitat. Es defineix com la desviació estàndard del canvi diari del preu d’un actiu durant un període x de temps. Normalment s’utilitza el seu valor anualitzat. La volatilitat mitja anualitzada del S&P500 des de 1990 ha estat del 16%. És a dir, el retorn diari del S&P500 ha tingut una desviació del 16% (positiva o negativa) anual respecte la mitja de retorn esperat. Una volatilitat del 10% indica un entorn molt favorable per a la inversió, i a mesura que va pujant indica més incertesa per a les borses. En situacions de molt estrès, el seu valor pot arribar a nivells del 80%, com va ocórrer puntualment l’any 2008.