Els costos d’invertir als mercats són dos: els costos inicials, i els de manteniment.
Perquè els costos d’invertir són importants?
- Per què la quota de gestió d’un fons és una proporció petita de tots els costos. Existeixen costos invisibles que també resten.
- Per què els costos es poden predir raonablement bé, al contrari que els possibles retorns de la inversió, per tant t’has de fixar més en ells que en els resultats passats dels retorns.
- Pensa en costos com una proporció del que guanyes. Si esperes guanyar un 10% anual i pagues un 2% en comissions estàs pagant un 20% dels beneficis. Si un fons o ETF guanya de mitja un 5% anual i pagues un 2% o un 0.8% en costos és una xifra desproporcionada.
- Per què qualsevol petit increment en costos té un efecte dramàtic a llarg termini, per l’efecte de l’interès compost.
Costos d’invertir inicials
Són els costos de configurar la teva cartera. Es paguen en tota mena d’inversions. Exemples són les comissions inicials, taxes, i els costos d’execució.
Costos d’inversió de manteniment
Càrregues de la cartera que són pagades regularment mentre la mantens, independentment encara que no facis cap mena d’operativa.
Exemples són les càrregues anuals, les comissions de gestió, sobre beneficis, i els costos de negociació invisibles de dintre els ETFs.
Aquests són els costos de rebalançament per resseguir l’índex. Són les despeses de comprar i vendre part de la cartera després que aquesta ha estat creada.
Tambe són les comissions que pagues per la compra i venda, i les taxes. Altres costos invisibles són els costos d’execució. I el cost d’impacte de mercat, per als grans inversors.

La diversificació és bona
Comprar diferents ETFs pot ser bo, pero fins a un punt. Has de tenir en compte els costos, perquè les comissions mínimes resten més als inversors amb comptes petits.
Si creus en la inversió passiva, primer llegeix [Són els ETFs millors que els fons d’inversió?], i després, si segueixes pensant que és la la millor manera d’invertir, vigila els costos. Mira l’exemple d’aquí sota.
Exemple de costos d’un ETF amb preus molt bons que ressegueix un índex per a un import de 5000 Euros.
Costos inicials
Comissions 0.12%, taxes 0%, spread oferta-demanda 0.05%, impacte de mercat 0% o 0.05% per als grans inversors. Total 0.11% anual.
Costos de manteniment
Gestió 0.07%, trading 0.1%. Les més baixes del mercat. Total despeses anuals 0.18%.
Veuràs que molts ETF estan per sobre 0.50% de costos anuals, per tant és bo que dediques temps a investigar i buscar els ETFs adequats.
Altres opcions és posar el teu cap al plat del banc i contractar un fons d’inversió, ja que les comissions de gestió pugen de mitja a 1.80% i a més molts tenen un regal final en nom de comissions de cancel·lació, que fa impossible per a qualsevol inversor batre cap índex ni de casualitat.
També pots gestionar tu mateix la teva cartera mitjançant la compra directa d’accions i no fer-ho mitjançant cap vehicle col·lectiu per reduir totes les despeses de gestió que comporta.
Punts a tenir en compte
- Petites diferències en comissions a la llarga importen molt.
- Diversificar és bo, però per petits comptes pot resultar molt car.
- Busca productes amb costos totals baixos, això ja exclou qualsevol fons d’inversió. Però analitza bé els costos invisibles dels ETF i que no canvien les comissions o el seu benchmark de referencia.
- Si tu gestiones la teva cartera, busca un broker amb comissions baixes però fiable i amb reputació. Que et doni la possibilitat de contractar diferents tipus d’actius en diferents països.
- Si poses ordres amb una quantitat important, vigila l’impacte de mercat i intenta atacar la diferència entre oferta i demanda (spread), en lloc d’anar directament a l’oferta. Alguns brokers ofereixen aquest tipus d’ordres.
I tu, tens en compte les despeses a l´hora d’invertir? Comenta la teva experiència.
Si t’ha agradat comparteix a les xarxes socials i fes like a la meva pàgina de facebook.