Quants cops has sentit “d’assessors” que necessites equilibrar la teva cartera de valors? Jo ho he sentit molts cops, però que vol dir?
Que vol dir tenir una cartera de valors equilibrada?
L’equilibri és quasi impossible d’aconseguir, hauries d’estar constantment equilibrant la ponderació dels actius.
Pensa com és de difícil trobar el punt d’equilibri a una balança i que poc costa perdre’l.
Per tant, reconeixent que l’equilibri és molt difícil d’aconseguir, i que requeriria estar constantment ponderant tots els actius, el que sí podem fer és buscar un contrapés.
O sigui, en termes financers seria un conjunt d’actius descorrelacionats.
Amb això vull dir, que quan puja un, l’altre no puja, sinó que o bé baixa, o es queda quiet.
En una cartera de valors podem aconseguir això de dues maneres, buscant l’equilibri entre classes d’actius, o dintre de cada tipus d’actiu.

Què diu la indústria sobre equilibrar la cartera?
La cultura financera ha estat promocionant durant dècades la cartera composta de 60% accions, i 40% bons.
Això ha estat veritat durant la majoria del temps, ja que els bons han estat un bon contrapés a les accions quan aquestes han patit caigudes.
De totes maneres, durant els últims 34 anys els bons han estat alcistes, per tant tots nosaltres no coneixem cap altre escenari.
La nostra experiència ens diu que els bons són una inversió segura, i que és molt probable que es comportaran bé quan les accions no ho facin.
Però la nostra experiència no avarca tota la historia. Abans d’aquests últims 35 anys, els bons van caure durant 35 anys seguits.
Si la historia es repeteix un altre cop, podem veure a partir d’ara els bons baixar durant els pròxims 35 anys.
Per tant, si penses que tens una cartera de valors equilibrada i protegida formada per bons i accions et pots endur una bona sorpresa.
Com pots equilibrar la cartera de valors?
La millor manera és combinant actius que no estiguin correlacionats.
I aquí es on entra en joc per exemple la inversió en hedge funds, fons alternatius, o també anomenada de retorns absoluts.
Són productes que tenen baixa correlació amb els índex borsaris mundials.
Els estudis demostren que destinant un 20% de la cartera a inversions d’aquests tipus, es disminueix la volatilitat i augmenten els retorns anuals.
Aquestes inversions diversifiquen en altres actius, com per exemple matèries primeres, i segueixen estratègies tendencials a llarg termini tant a l’alça com a la baixa.
Són els anomenats programes de futurs gestionats.
És fàcil d’entendre, ja que el que mou el preu de la soja, el blat, el budell de porc, l’or, el petroli, o les divises, no té res a veure amb el que mou el preu de les empreses.
Un últim apunt. A Espanya no hi ha bons productes de retorn absolut. Hauràs de buscar fora. Perquè?
Per que la banca no li dona importància al teu benestar financer, i si ven els productes d’altres no guanya tant.
Consell per equilibrar la cartera de valors
Estar clar que tenir tots els anys una ponderació a retorns absoluts d’un 20% no serà l’equilibri perfecte, però si una bona aproximació a llarg termini.
Per tant, atenció amb els inversors de fons mixtes i aquells amb la clàssica cartera de bons i accions. En un futur pròxim els pot comportar dolor i frustració.
Has invertit mai en programes de gestió de futurs també anomenats seguidors de tendència? Comenta aquí sota la teva experiència.
Si t’ha agradat comparteix a les xarxes socials i fes like a la meva pàgina de facebook.