A l’hora d’avaluar un fons d’inversió no hi ha manera de saber si el gestor inverteix o no en el fons, la majoria no ho fa. Al contrari dels hedge funds americans, on els gestors comparteixen risc amb els inversors.
Tampoc és normal que el comercial de l’oficina bancaria que t’intenta col·locar el fons hagi invertit en ell. Si vols riure una mica, li pots preguntar perquè no ho fa.
El que sí saps és la comissió que et cobren, sovint massa elevada pels resultats que donen. Més del 80% dels fons, no supera l’índex que intenten batre.

Una altra mètrica és el sistema de ràting de firmes de serveis financers respectats, com per exemple Morningstar.
Morningstar qualifica els fons d’una a cinc estrelles, basat en com de bé han rendit, (després d’ajustar a risc), en comparació a altres fons.
Dintre de cada categoria el top 10% dels fons rep 5 estrelles, el següent 22.5% quatre estrelles, la meitat referent al 35% 3 estrelles, el següent 22.5% dues estrelles, i el final 10% rep una estrella.
Els fons són qualificats a 3 períodes de temps, 3, 5, i 10 anys, i els ratis es combinen per produir un ràting final.
El ràting és objectiu, basat en avaluació matemàtica del rendiment passat.
Per suposat, per ser objectiu, és important recordar que el ràting de Morningstar reflecteix retorns passats. No està dissenyat per predir el rendiment a futur. Per tant és un informe, no una bola de vidre.
De totes maneres l’eina de ràting pot ser una eina d’ajuda per identificar inversions potencials. Per tant pot ser d’utilitat com a punt de partida per la recerca de fons d’inversió.
De fet, el ràting d’estrelles apunta als inversors cap als fons més econòmics, que són més fàcils de tenir, i més probables de millorar en el futur, qualitats que busca l’inversor d’èxit.
Addicionalment, crec que pot ser d’ajuda veure el ràting de Morningstar com a manera de veure el bosc en lloc dels arbres.
Vull dir que crec que el ràting, podria ser menys interessant com a anàlisi del rendiment d’un fons en concret, i més sobre identificar les bones gestores de fons que han creat múltiples bons fons que milloren la competència.
Entretenir-se amb aquesta web et permet tenir una millor visió del bosc de la inversió en fons d’arreu del món, així quan et vulguin vendre fons a l’oficina tindràs més criteri per rebatre.
Pots llegir [2 raons per no comprar un fons d’inversió a Espanya] per entendre millor aquest negoci a Espanya.
Utilitzes Morningstar o un altre lloc web a l’hora de comparar gestores o fons d’inversió? Comenta aquí sota.
Si t’ha agradat comparteix a les xarxes socials i fes like a la meva pàgina de facebook.