La raó per la qual no pots seguir el teu pla d’inversió, és per que no tens un pla on agafar-te quan la volatilitat de la teva cartera d’inversió, fa que no puguis controlar les teves emocions.
Però perquè es produeix la volatilitat en la teva cartera d’inversió, i perquè et fa perdre els papers?
Què és la volatilitat?
La volatilitat no es res mes que una mesura per saber si el preu es mou molt o poc durant un període de temps determinat.
En actius volàtils els preus varien molt, en actius menys volàtils els preus són més estables.

La volatilitat és bona o dolenta?
El mercat de renda variable com saps té més volatilitat que l’immobiliari i és per això que tens més oportunitats per comprar a bons preus.
Per tant, des d’aquest punt de vista la volatilitat és bona, ja que et dona oportunitats. Pots comprar actius barats i vendre’ls sobrevalorats.
Per contra, quan ja tens uns valors comprats i pateixes volatilitat, el preu pot caure ràpid, et fa agafar por, i si no tens cap pla d’acció et pot dur a prendre males decisions.
Què explica la volatilitat?
No hi ha una teoria dominant que l’explica. Una perspectiva racional seria que els preus reaccionen a noticies, però factors com el comportament i les emocions humanes juguen també un paper molt important.
Com mesuren els analistes la volatilitat de la cartera d’inversió?
La mesuren amb un rati estadístic anomenat desviació estàndard dels retorns.
Si per exemple tenim una volatilitat mensual del +/-5%, vol dir que el moviment esperat per als propers 30 dies és d’un +/-5% amb un 68% de probabilitat, i d’un +/-10% amb un 95% de probabilitat.
No és exactament així, ja que els retorns als mercats no es comporten com una distribució normal, però serveix com aproximació.
Com s’utilitza?
Els analistes saben que si no hi ha noticies, un actiu es mourà dintre la seva volatilitat mitja. Si un actiu es mou +/- 1% cada dia, és improbable que es mogui els propers dies un +/-5%.
Per tant si tenim volatilitat baixa, el preu no variarà molt.
Si la volatilitat és alta, la probabilitat de que el preu varii molt és molt alta, el qual ens pot servir per a no entrar o per entrar amb menys quantitat.
Normalment si la volatilitat està baixant els mercats es mouen a l’alça, si està pujant els mercats tendeixen a caure.
Amb quin índex podem visualitzar la volatilitat?
Hi ha un índex a Europa que marca la volatilitat del Eurostoxx50, és l’anomenat índex de la por, està en base anual, si val 15, vol dir que hi ha una variabilitat anual d’un 15%, és el VSTOXX Volatility Index.
Què pots fer si pateixes volatilitat?
Si tens un pla establert t’has d’aferrar a ell, però jo et faig la següent reflexió.
Compraries tu un pis que ha perdut un 30% del seu valor durant l’últim any?
Si es que sí, ja saps que has de fer amb la teva cartera de renda variable quan pateixis volatilitat.
I tu, que fas quan pateixes la volatilitat a la teva cartera d’inversió? Vens el pis un 30% més barat, o al contrari busques un altre per comprar? Comenta aquí sota.
Si t’ha agradat comparteix a les xarxes socials i fes like a la meva pàgina de facebook.