Un professional construeix la cartera d’inversió ponderant correctament els actius adequats d’acord amb les demandes personals del client o les seves pròpies.
Corba de demanda
Imagina un sistema de coordenades on l’eix d’abscisses, les x són la volatilitat anual i les y són els rendiments anuals.
Quan et reuneixes en un professional de la gestió d’actius et pregunta sobre la teva situació financera, l’horitzó temporal de la inversió i la teva aversió a risc, per a poder traçar la corba que defineix el teu perfil de risc. Cada inversor té la seva corba.
Per exemple el punt amb més risc podria ser una volatilitat anual del 20% i un rendiment del 15% i el de menys una volatilitat del 8% amb un rendiment del 5%.
Això s’anomena corba de demanda. Defineix quin preu estàs disposat a pagar com inversor per a obtenir el rendiment esperat. Recorda que pagues amb volatilitat, no amb cash. Vols rendiment a canvi de volatilitat. Molts confonen això.
Construcció de la cartera d’inversió per professionals
Si ja saps que busques, ara has d’anar a buscar un gestor que ho ofereixi.
Un bon gestor, té accés a les dades dels productes i les eines adequades per crear una cartera d’actius.
Canviant la ponderació de la qual pot construir també una corba. La seva frontera eficient.
El propòsit no és altre que poder oferir una gestió d’acord amb l’interès del client. O sigui, que la corba de demanda i la corba que ofereix el gestor es toquin en algun punt.
Aquesta frontera eficient que ha construït el gestor està formada per actius i les seves ponderacions. Poden ser fons d’inversió, ETFs, accions, o estratègies d’inversió amb multitud d’actius.
Els millors assessors, compten amb les seves estratègies que desenvolupen propietariament.
La feina de l’asset manager no és solament crear l’estructura i ponderacions adequades sinó fer el manteniment constant de pesos perquè a llarg termini el rendiment i la volatilitat siguin els esperats.
Estudien els rendiments, correlacions, volatilitats i creen la cartera per a ells o els seus clients de manera professional. Només ells saben que busquen. No té per què ser rendiments.
En resum, creen la seva multiestrategia d’inversió, no compren res fet, s’ho creen ells.
Construcció de carteres per inversors retails
Això no ho pot fer un inversor retail. L’inversor retail té dificultats fins i tot per construir la seva corba de demanda. No sap el que està disposat a pagar amb volatilitat per a obtenir un rendiment determinat.
Això és per culpa del poc coneixement dels diferents tipus d’estratègies d’inversió i actius.
No saben diversificar apropiadament en actius ni estratègies. No saben ponderar i reequilibrar els pesos adequadament.
Un sol producte, ETF, fons d’inversió, estratègia d’inversió, basat en un sol actiu, no produeix cap frontera eficient, no és la millor manera per a obtenir un bon rendiment ajustat a risc.
Les accions són l’actiu més correlacionat que hi ha, no es pot tenir una cartera només d’accions.
Tot i això, l’inversor retail s’acaba concentrant en actius com les accions, comprant un o diversos fons del mateix tipus, cars i dolents, que no aporten res nou a la seva cartera, l’únic que fan és concentrar riscos.
No tenen plans predeterminats a seguir al llarg del temps. Sobre-reaccionen. De vegades és un desastre.
Conclusió sobre cartera d’inversió professional
Per molts inversors retails construir una bona cartera passiva ja és un bon primer pas.
Abans de construir una cartera activa primer jo aconsellaria aprendre a entendre si val la pena pagar pel rendiment ajustat a risc que ofereix. O sigui el cost, i si millora el seu índex de referència.
Potser s’adonarà que són molt pocs els que ofereixen productes bons de debò.
Si t’ha agradat comparteix a les xarxes.