Aquests són els 9 secrets que has de conèixer abans d’invertir en borsa, i que tant de bo jo hagues sabut quan vaig començar.
No estic parlant aquí de comprar fons d’inversió o ETF, aquest article és per als que volen comprar les seves accions i gestionar la seva cartera.
1 Decideix perquè vols començar a invertir
Aquest és un dels secrets d’invertir en borsa clau. Quin és el propòsit que et porta a invertir?
Has de tenir clar que el teu objectiu ha de ser sempre mantenir els estalvis i amb el temps intentar fer-los créixer gradualment.
A partir d’aquí i depenent del teu temps i coneixements pots aspirar a més o menys, però en la borsa com menys es fa, més bons resultats es treuen.
Escollir malament l’objectiu et portara al desastre financer i psicològic.
2 Tingues en compte les despeses
Tan si operes molt com poc, les despeses sempre acaben tenint un impacte gran. Serà clau escollir un bon broker amb bon servei i bones comissions.
Si no comptes amb un bon broker, segur, fiable, transparent, econòmic, a la llarga pots tenir problemes.
3 Tingues paciència
Si no ets una persona pacient, deixa la gestió en mans d’un professional, per que serà la teva perdició.
Si vols comprar a 50 Euros i vendre a 250 Euros has de tenir paciència. Això no s’aconsegueix amb un dia.
Els bons inversors seran els que saben esperar anys fins que les seves accions obtinguin els resultats esperats.
Si no tens un objectiu a llarg termini jo no començaria.
4 No caiguis als paranys
Aquest secret és clau. T’he de dir que en aquest món no tens amics. Tots els que s’aproximen a tu només busquen els seu benefici.
A veure, comencem, són el banc, el broker, els que fan cursos, els venedors de llibres, els mentors, els diaris econòmics, les noticies de la televisió, els amics, les plataformes que et donen molt apalancament, o venen productes exòtics i derivats, com opcions binaries, Forex, etc.
Segurament me’n deixo! El 99% del que trobes per internet o a les xarxes no et vol cap bé.
Aquest és un món solitari, si no saps prendre decisions tot sol, millor no comencis. Has de ser fort psicològicament, tothom et dirà el que has de fer, i tu pensaràs que en saben més que tu i que t’has equivocat.
Doncs et dic que no és cert, i que si vols saber si és millor que tu, demana-li el seu track record. Si no l’ensenya, ja tens la resposta.
Amb aquesta senzilla pregunta et trauràs de sobre al 95% de la porqueria que hi ha en el món de la inversió.
Es pot dir que si no ets una persona amb fortalesa mental cauràs segurament en algun parany.
5 Diversifica
No posis tot el capital a una acció, diversifica entre 10 i 15 accions, de diversos sectors i països i capitalització.
Un exemple bo per començar seria fer una cartera de 15 valors que tindrà menys volatilitat que una de 10. Si passat el temps veus que t’agrada alguna altra, doncs la afegeixes a la cartera.
Si tens molta avarícia, estàs perdut. Com més vulguis guanyar a curt termini, més perdràs, com més treballis per al llarg termini, millors resultats.
6 Aferrat a una estratègia
Es tan fàcil carregar l’escopeta i començar a disparar, que ningú fa l’esforç de tenir una estratègia, ni mirar que han fet els millors professionals de la història.

Quan dic estratègia em refereixo a la selecció, i a la gestió.
Has d’escollir les empreses en les que vols compartir el futur, no has d’encertar totes, només en que unes quantes triomfin tu també ho faràs.
Encara que pensis el contrari no és important les que escolleixis, més important és la gestió que en fas. No abandonis mai l’estratègia.
Has d’anar comprant cada mes o trimestre més accions de la teva cartera, posant a totes la mateixa quantitat, independentment del preu a que cotitzin.
7 Compte amb els txitxarros
Un altre cop l’avarícia. Els txitxarros són empreses petites amb poca liquiditat que fa que pugen i baixin amb facilitat. Com ens agrada guanyar tant en poc temps.
El problema es que ens fem molt de mal quan cauen.
Aquestes empreses són de baixa capitalització, es mouen molt, i són més propenses a tenir problemes degut a que són petites.
No posis més d’un 25% en empreses de baixa capitalització.
8 No tinguis por als esdeveniments
Ni la política, ni la economia en general tant de preocupar, encara que baixi la borsa, tu segueix el teu pla com si res passes.
La vida continuarà després de la crisi i tu te’n penediràs d’haver actuat degut a les emocions del moment.
No miris les noticies, no facis cas a recomanacions, ni d’amics, ni d’entesos, i menys, de la gent que treballa al banc.
9 Intenta gaudir amb el procés
L’últim dels secrets d’invertir en borsa es veure la inversió com un hobby que et reporta beneficis.
Els dividends aniran creixent i tu podràs seguir destinant a la compra de més accions. Religiosament segueix el teu pla d’adquirir més accions de les empreses escollides.
Busca’n d’altres si vols. Aprèn a buscar. Aprofita per a anar de rebaixes quan la borsa caigui, compra més del que tenies previst. Oblidat de tot. Quan tinguis 60 anys ja començaràs a pensar en sortir de les empreses, o no. Pot ser ja pots viure dels dividends.
No tractis de començar pel més difícil, que és entrar quan puja i sortir quan baixa. Només has de tenir paciència.
El secret clau d’invertir en borsa
La clau per a mi només és un: tenir la visió posada a llarg termini.
Deu anys passen volant, i pot ser si fas les coses bé, començaràs a veure del que t’estic parlant.
Has decidit començar a pensar amb la teva jubilació? Creus que la renda variable és una bona opció per a tu? Comenta aquí sota.
Si t’ha agradat comparteix a les xarxes socials i fes like a la meva pàgina de facebook.