Les errades més comunes que comets a l’invertir de renda variable són les següents:
Errada 1: Prendre decisions emocionals
La veritat es que el comportament humà té la tendència d’arrenglar els pensaments per acomodar-se a les tesis del moment.
Aquí entra en joc la economia del comportament. Les decisions emocionals estan contaminades per biaixos. Llegeix més sobre els [8 biaixos que afecten al teu comportament com inversor].
La veritat és que les bones decisions d’inversió contenen elements tant de processos d’avaluació d’informació com de raonament.
Errada 2: Aguantar una acció perdedora fins que estigui al preu que vas comprar
Tot just comprat un valor comença a perdre valor. Estàs perdent ja un 20%, però creus que és encara una bona inversió. Estàs segur que tornarà a pujar i quan arribi al preu que vas comprar ja vendràs.
I jo pregunto, tot això per a què, no és millor al principi reconèixer que ha estat una mala inversió i passar a la següent?

Errada 3: Impaciència
La inversió és per a persones pacients. No pots esperar gratificació instantània.
Warren Buffet, un dels millors inversors de la història, diu que hauries de comprar pensant que compres un negoci sense intenció de vendre mai.
Nomes aquells professionals que dominen l’art del timing, que són ben pocs, poden permetre’s el luxe de no tenir paciència, la resta d’inversors mes val que la tinguin si volen aconseguir alguna cosa com a inversors.
Errada 4: Donar massa importància a resultats passats
Aquesta si que és una errada de principiant. Tots els inversors novells cauen de quatre potes quan a la oficina bancaria li ensenyen els resultats d’algun fons d’inversió.
Has de mirar tot l’historial, sobretot en moments de caiguda de mercats, fixa’t si cau més o menys que el mercat.
Ja veuràs com no et mostraran molts fons amb molt historial. Perquè serà?
Si la entitat no et mostra fons d’inversió en èpoques de caigudes surt corren i no miris enrere.
Errada 5: Recomanacions de cafeteria i “d’assessors”
Et trobes en amics o coneguts al bar i et recomanen alguna inversió. Et diuen que els ha anat molt bé, i que tenen certa informació de que encara anirà millor.
Recorda que els resultats passats no són cap indicatiu de resultats futurs i això val tant per coneguts com per als “assessors” de la oficina.
Les entitats saben com ensenyar resultats, com canviar el nom dels fons i com fusionar-los per fer aparèixer el que no són.
Errada 6: No agafar beneficis després de molta revalorització
Res es revaloritza i es deprecia per sempre. Tendeixes a vendre perdedors i comprar guanyadors, és la naturalesa humana. Això et pot portar a males decisions.
Si tens posicions que s’han revaloritzat molt en poc temps pot ser hauries de vendre. Si ho han fet en molt temps també.
Si tens per horitzó temporal la jubilació, uns anys abans has de començar a mirar la cartera i prendre decisions.
Errada 7: Invertir al 100% a màxims
A màxims no has d’invertir mai al 100%, has de preveure que el mercat pot buscar suports, i que els hauràs d’aprofitar per seguir entrant.
De la mateixa manera vens a mínims i esperes a que les coses es calmin per tornar a entrar. I quan entres, no ho fas al 100%
Recorda sempre que compres a preus i per tant no t’ha de fer por entrar al 100% quan s’ha produït una caiguda molt important.
Tot es culpa de les emocions. Per això m’agraden les estratègies amb regles que em diuen quan entrar i sortir i amb quina quantitat.
Conclusió
Recorda ser pacient, tenir un pla, no deixar-te portar per les emocions, i adoptar el punt de vista contrari, o sigui no seguir a la massa.
Treure les emocions del món de la inversió hauria de ser el teu objectiu primordial.
Si no ets capaç de fer això, es millor que deleguis en algú altre la gestió del teu patrimoni, o almenys de les inversions més importants.
T’has sentit identificat amb alguna errada? Comenta aquí sota.
Si t’ha agradat comparteix a les xarxes socials i fes like a la meva pàgina de facebook.