Una cartera d’inversió ben feta requereix el temps necessari per crear una estratègia, un pla que et permeti aferrar-te a ell quan les coses es posin lletges.
Invertir sense un pla establert incrementa el teu risc. Per tant, seguir una estratègia d’inversió és una cosa que tothom hauria d’estar fent per assegurar-se obtenir el màxim de les seves inversions.
Aquí et detallo els passos a seguir:
1 Coneix els teus objectius
Has de definir clarament els teus objectius d’inversió, l’horitzó temporal per assolir-los, i les competències que tens per aconseguir-ho.
No t’enganyis, un bon inversor té un horitzó temporal a llarg termini.
Llegeix [5 objectius possibles per a les teves inversions].
2 Escolleix entre gestió activa i passiva
Un cop escollit els objectius ja sabràs si has d’escollir entre una gestió activa o una passiva alhora de construir la teva cartera d’inversió.
Inversió activa
Si creus que tens una avantatge alhora de seleccionar les inversions seguiràs l’estil de gestió activa. Aquí pots utilitzar entre d’altres:
- l’anàlisi fonamental, basat amb els guanys empresarials, les projeccions de creixement, les condicions econòmiques, etc,
- l’anàlisi tècnic, o sigui prenent decisions basat en el moviment dels preus,
- l’anàlisi quantitatiu, es construeix la cartera en base a models estadístics,
- o pots utilitzar-los tots alhora.
Com pots veure, per a fer una gestió activa és necessari anys d’experiència i d’estudi, i no és possible per a la majoria d’inversors si no deleguen en algú que ha demostrat expertesa.
Inversió passiva
Aquesta estratègia d’inversió significa que no es pretén batre els mercats sinó que solament es vol treure la rendibilitat que aquests aconsegueixin.
El que fan aquests inversors, es replicar el que fan els índex.
Si vols saber més llegeix [Escollint entre una gestió activa o passiva]
3 Dissenya la teva estratègia
Que escolleixes la gestió passiva no vol dir que no has de fer res més que escollir un ETF o Fons d’inversió. Encara has d’assignar el pes adient als diferents actius diversificant al màxim entre països i sectors.
Si has escollit la gestió activa, hauràs d’escollir els indicadors econòmics que utilitzaràs per comprar i vendre, quan entrar i sortir, en quina quantitat, etc.
L’article [5 tipus d’estratègies d’inversió] et pot ajudar una mica a entendre millor.

4 Escull els productes adequats
Ara que ja tens estratègia has d’escollir els actius que utilitzaràs.
Tant en una gestió activa com passiva pots utilitzar tot tipus d’instruments, accions, ETFs, fons d’inversió, etc.
La part de les accions es pot compondré per exemple de
- accions de grans companyies per exemple que formen part de l’eurostoxx50.
- empreses mitjanes i petites de EEUU per tenir exposició al mercat més gran del mon
- negocis grans de mercats emergents, com Brasil, Sud Africa, etc
- per últim empreses que obtenen els seus ingressos del lloguer de propietats, com hotels, oficines, naus industrials, etc.
La part dels bons també pot estar diversificada
- poden ser bons governamentals d’alta qualitat a curt termini, o de corporacions amb venciment a 3 o menys anys, no solament d’Europa.
- bons d’alta qualitat a mig termini, o sigui amb venciment entre 3 i 10 anys, etc.
El propòsit de diversificar la teva cartera
Warren Buffet, un dels millors inversors de la historia, diu que per a ell no fa falta més diversificació que una cartera composta de tres accions, ara bé, que estiguin ben seleccionades.
Si tu no saps seleccionar aquests negocis per al llarg termini, has de començar a pensar en diversificar per reduir el risc.
Per tant, la teva assignació estarà basada en diferents factors. Hauràs de considerar les teves necessitats de liquiditat, horitzó temporal, tolerància al risc, capacitat d’assumir risc, i la necessitat de risc.
Alguns amb una cartera agressiva tindran només accions, i altres més conservadors tindran més bons que accions.
A la categoria [productes i serveis d’inversió] podràs trobar articles que parlen dels diferents tipus de productes disponibles i les seves característiques.
5 Revisa la cartera d’inversió periòdicament
És important recordar que construir una cartera d’inversió no és una cosa que es fa un cop i s’oblida. Un cop has invertit, has assegurar-te que la cartera està equilibrada ja que els actius es mouen en contra o a favor teu.
Si per exemple tens una assignació de 80% en accions i un 20% en bons, i la borsa cau, necessitaràs re-balancejar la cartera, per a que les accions tornin a tenir el pes que desitges.
Comprant més accions i venen alguns bons tornaràs a l’equilibri inicial. Llegeix [Perquè és important revisar i reequilibrar la teva cartera].
Conclusió
Tens dos maneres de gestionar el teu capital depenent dels teus objectius.
El 95% dels inversors crec que no estan capacitats per fer una gestió activa, per tant, estan obligats a ser inversors amb horitzons a llarg termini fent una assignació als diferents actius depenent de les seves característiques personals i anar re-balancejant periòdicament. Sempre poden delegar a algú la gestió.
El 5% restant que decideix fer una gestió activa pel seu compte, només li dic no caigui en la trampa de les il·lusions que es troben per internet. Ara bé, si ha treballat fort durant anys, per a ell serà el Sant Grial.
I tu, ets d’aquest món, o vas en busca del Sant Grial? Comenta aquí sota.
Si t’ha agradat comparteix a les xarxes socials i fes like a la meva pàgina de facebook.