Aquí tens uns consells útils a seguir per poder superar la por a les caigudes dels mercats, i ajudardar-te a no fer cap cosa de la que et puguis repenedir.
El final del 2018 ha estat molt dur per a molts inversors, fins i tot els veterans només volien que acabés l’any i resaven per a que el pitjor hagués passat. Però això no se sap, d’aquí la dita:
La campana no sona ni als màxims ni als mínims.
Suposo que com tothom, senties ansietat, o pot ser fins i tot pànic. Pot ser si vas patir el 2008, encara recordes el malament que ho vas passar.
És normal que pateixis, però en aquests moments, més que mai, has de vigilar de no fer res mal fet que pugui comportar-te la liquidació de la feina d’anys.
Aquests són cinc consells per superar la por a les caigudes dels mercats:
1 Recorda’t a tu mateix perquè estàs invertint
La majoria de nosaltres està estalviant per a un objectiu a llarg termini, com per exemple, la jubilació, el qual pot estar anys o dècades al futur.
Inclòs en el cas que et jubilis durant els propers anys, el teu compte ha de durar uns altres 20 o 30 anys, això hauria de calmar una mica els nervis.

2 Determina si tens una necessitat de liquiditat
Necessites fer una entrada per la compra d’una casa, comprar un cotxe o pagar una factura dintre dels propers 12 mesos?
Si es que sí, aquests diners mai haurien d’anar a parar a un compte d’inversió, això hauria d’estar en un compte d’estalvi.
Per tant, admet que t’has equivocat i treu el que necessitis dels mercats i fes un dipòsit al compte d’estalvi.
3 Comprova la teva tolerància al risc
Segur que mentre els índex feien nous màxims et senties molt confiat. Pot ser inclòs vas comprar més accions. Ara aquella confiança i decisions t’han explotat a la cara.
Com et sents ara? Pot ser no pots suportar tant risc com pensaves. Si aquest és el cas, necessites reajustar la assignació d’actius que fas.
Aquí està l’avís que has d’entendre:
si has de fer canvis d’assignació, no tornis als actius de risc un cop els mercats s’estabilitzin. Aquest serà el teu nou marc de risc per sempre.
4 Troba d’estalviar costos
Si et vols sentir millor sobre els pèrdues als mercats, desxifra quan estàs pagant en comissions de gestió o corretatge, i determina si et pots estalviar una part.
Per exemple, pots canviar un fons d’inversió mal gestionat per un ETF.
Si estàs pagant a un assessor que fa anys que no et dona cap rendibilitat superior que la dels mercats, preguntar-te si té sentit seguir confiant amb ell.
5 Demana ajuda
Hi ha molta gent que pot gestionar la seva pròpia vida financera, però d’altres, poden ser realment els seus pitjors enemics.
Aquests fan el clàssic error temporal, que els porten a comprar a màxims i vendre a mínims.
Si contractes un professional, assegurat quins són els seus serveis i per que estàs pagant, com serà compensat, i que sempre actuarà mogut pel teu millor interès.
L’altra cara de la mateixa moneda és l’avarícia. Llegeix [Com evitar l’avarícia com a inversor].
Pateixes quants els mercats cauen? Comenta aquí sota?
Si t’ha agradat comparteix a les xarxes socials i fes like a la meva pàgina de facebook.