Si vols tenir una cartera d’accions ben diversificada, has d’invertir en accions que cotitzen a borses estrangeres. Tens 4 maneres d’invertir en accions estrangeres: mitjançant accions, ADR, GDR, o ETFs i Fons d’inversió.
El primer que necessites és un bon bróker que et doni accés a mercats estrangers a un cost raonable, ja que a l’invertir en mercats internacionals a més de la comissió de compravenda hem de sufragar les despeses de mercat.
Has d’assegurar-te que puguis accedir al nombre més gran d’accions, no només un petit llistat.
1 Accions
La manera més normal és comprar accions al mercat original del país on cotitza l’acció. Ho fas amb la moneda estrangera.
Si compres Amazon als Estats Units, les compraràs amb dollars al canvi EUR/USD del dia de l’adquisició.
A partir de la compra tens Dollars, no Euros, per tant a més de la variació del guany sobre el capital, afegeixes el risc divisa, o sigui, el canvi de Dollars a Euros el dia de la venda.
2 ADR
Una altra manera és mitjançant American Depositary Receipts (ADRs).
Estan molt de moda entre els inversors americans que inverteixen al mercat xines, per invertir en les grans empreses com Alibaba, Xina Mobile, Petrochina, etc.
Els ADR negocien com qualsevol acció. Invertint mitjançant ADRs obtens la mateixa rendibilitat que invertint en accions.
En aquest cas és un bank americà qui compra les accions, i després emet un certificat negociable que representa un nombre determinat d’accions d’una acció estrangera i la posa a la venda com si es tractés d’una acció amb la moneda local.
Representen una manera fàcil, i liquida per als inversors de comprar accions estrangeres, a més, les empreses estrangeres es beneficien d’atraure inversors de fora el seu país, sense haver de carregar amb tots els problemes de ser llistat a un mercat estranger.
El preu i els dividends són calculats en Dollars o Euros depenent del ADR, el que pot fer pensar erròniament que el risc divisa ja està cobert.

3 GDR
Els Global Depositary Receipts són similars als ADR, però la diferencia està en el fet que aquest certificat s’emet en més d’un país (no només als Estats Units).
Igual que els ADRs els emet una empresa estrangera i equivalen a les seves accions.
3 Riscs d’invertir via ADR
Hi ha tres riscs que has de tenir en compte si vols invertir via ADR en el mercat americà o asiàtic.
Risc de divisa
Els ADR són comprats i venuts en dollars o Euros, però les accions són negociades en la divisa original del país estranger de l’acció, i per tant els afecta la fluctuació de la divisa contra el dollar o Euro.
Suposem que has comprat el ADR Amazon, si la moneda estrangera per exemple el Dollar es debilita envers l’Euro, doncs com a inversor et beneficia tenir una divisa estrangera forta.
Però si el Dollar, divisa original d’Amazon, es deprecia envers l’Euro, el valor original de la inversió (en EUR), baixarà, i aquesta depreciació del valor de la divisa estrangera pot eliminar part o tots els guanys realitzats per Amazon.
Transparència
Un altre risc a tenir en compte al comprar ADR, és la transparència. Hi ha diferent tipus de ADR, n’hi ha que requereixen més informació davant les autoritats competents i d’altres que no tant. Hi ha molts estàndards, has de ser conscient.
Liquiditat
La liquiditat es refereix a com de fàcil és convertir una inversió en cash. El volum que es negocia cada dia i la volatilitat que pateix l’ADR són molt importants a l’hora de vendre.
4 ETF i Fons d’Inversió
Altres maneres d’invertir en accions estrangeres són via productes d’inversió col·lectiva, com els ETFs o Fons d’inversió.
És bo que el teu broker et doni la possibilitat d’adquirir directament també aquests a baix cost.
Alguns ETF o FI poden tenir inclòs la cobertura de la divisa. Tot i que no és perfecta almenys si en una gran part.
Hauries d’escollir ETFs o Fons que cobreixen la divisa amb la qual tu pagues normalment les factures, o sigui l’Euro.
Busca al costat del nom del ETF que posi “EUR Hedged”, o assegurat llegint a la web del ETF o follet informatiu.
Llegeix [Què són els ETF] si encara no coneixes aquest vehicle d’inversió.
Conclusió
És bo diversificar la cartera en accions de diferents sectors i països.
El producte que esculls per a l’adquisició té uns riscs que has de conèixer.
Si no t’agrada la gestió del dia a dia, busca productes col·lectius que cobreixin el risc divisa.
Si decideixes comprar tu directament les accions, recorda de cobrir el risc divisa davant possibles devaluacions de la moneda estrangera en la qual has invertit.
Tens diferents maneres per poder fer-ho:
- Mitjançant contractes forward de divisa
- Mitjançant futurs de divises
- Invertint en ETF de divises
- Comprant opcions de divises
Cobrir el risc de canvi de la divisa pot mitigar el risc d’invertir en mercats estrangers en altres divises, però no pot eliminar-lo completament.
I tu, has invertit mai en accions estrangeres? Comenta aquí sota la teva experiència.
Si t’ha agradat comparteix a les xarxes socials i fes like a la meva pàgina de facebook.