Hi ha tres maneres molt generals d’invertir en borsa, invertir als mercats, d’acord amb els fonamentals de l’empresa, o invertir a partir de la dinàmica del preu.
Les tres maneres d’invertir en borsa són:
Invertir per treure el mateix rendiment que els mercats
Aquest inversor busca treure el mateix rendiment que el mercat. Molts creuen en la teoria del mercat eficient, o sigui que no es pot batre consistentment als índexs.
El que obtenen és el mateix rendiment que els índexs menys el cost de la comissió del ETF o Fons indexat.
A canvi paguen el preu de la volatilitat, que pot ser molt elevada, i patir llargs períodes de temps de caigudes.
Ho accepten i no hi veuen cap problema per que l’objectiu és a llarg termini.
Invertir en els fonamentals de l’empresa
Aquest tipus d’inversors ja creuen en una aproximació activa al invertir.
Creuen que construint una bona cartera d’acord amb les dades fonamentals de l’empresa poden millorar el rendiment dels índexs i reduir la volatilitat d’aquests.
Són varis els factors que poden utilitzar per seleccionar les empreses a invertir. La manera més famosa i utilitzada és buscar valor, o sigui els inversors examinen els beneficis, vendes o cash flows per jutjar si l’acció es barata o cara.
El rendiment pot variar en funció de la mètrica que s’utilitzi per fer aquesta valoració. La cerca pot ser manual i discrecional, o amb l’ajuda de bases de dades i sistemàtica.
Institucions amb capacitat d’obtenir les dades i d’invertir en molts valors a la vegada són sistemàtics.
Altres maneres d’invertir en fonamentals és buscant empreses de molt creixement, de molta qualitat en els seus fonaments, que siguin de petita capitalització, o que paguin bons dividends.
Llegeix sobre la inversió en [Smart beta] per entendre millor els factors que utilitzen els analistes a l’hora d’escollir empreses per a la cartera d’inversió.
Invertir seguint el preu en què cotitzen les accions al mercat
Una altra manera d’invertir, que pot ser menys coneguda per molts, és invertir seguint l’evolució del preu en el temps.
Aquí no importen els fonaments de l’empresa, cap rati és més important que el preu en què cotitza l’acció avui.
L’estratègia momentum és un clar exemple. Si el preu està pujant, es compra esperant que la tendència continuï.
Una altra aproximació és seguir la volatilitat del preu i formar una cartera amb valors amb menys variació mensual que la del mercat, ja que produeix retorns més elevats que les accions amb més volatilitat.
S’obté el mateix rendiment que els mercats però amb menys risc o volatilitat. Però aquesta aproximació també s’ajuda del valor o qualitat.
Molts dels que utilitzen només el preu com a base per a invertir, com jo, tenen una aproximació sistemàtica. Que vol dir que programem algoritmes que ens ajuden a fer el seguiment del preu.
Hi ha qui utilitza gràfics per buscar patrons de preu, és el que se sol vendre pels venedors de cursos d’iniciació a la borsa. És la gran tampa en la qual cauen molts.
Si no s’utilitzen eines automatitzades, repetitives i que demostren que generen un avantatge mitjançant tests, no tenen cap mena de credibilitat.
Invertir d’aquesta manera només t’ho recomano si es fa sistemàticament, algorítmicament, amb dades contrastades i validades.
L’atractiu d’aquesta manera d’invertir és que tens un model validat en el temps, cert, i robust, on tot està mesurat, i et permet diversificar i analitzar diferents actius i milers d’accions a la vegada, així com utilitzar diferents estratègies.
Conclusió de les maneres d’invertir en borsa
A Espanya el món de la inversió és molt tradicional, sempre s’ha fet el mateix. El normal és trobar fons d’inversió que inverteixin en valor i de manera discrecional.
No cal dir que no trobaràs inversió sistemàtica en preu.
La indústria s’ha adormit perquè no tenen competència de fora, ja que aquests han de pagar un preu per vendre els seus productes aquí. Llegeix [Són rendibles els fons supervendes a Espanya?].
El que no s’ensenya a les escoles per a obtenir certificats d’analista, és difícil que s’apliqui després en la gestió.
Aplicar aquesta gestió comporta dominar el tractament de dades, la programació, el coneixement dels mercats, estadística, matemàtiques. No es troba gent d’aquest perfil en el món de la gestió a Espanya.
La meva gestió és fruit d’un treball personal, un camí totalment diferent del que trobem aquí, ni millor ni pitjor. Cadascú té una visió diferent de la vida, i també com no, de la inversió.
Jo la tinc més basada en dades i en l’evidència científica, altres la tenen basada en dades empresarials i més economicosocial.
El millor és diversificar en el millor dels tres mons.
Perquè no invertir una part en el que fan els mercats.
I per què no una altra part en una gestió a la recerca de valor, a Espanya serà discrecional, però fora pot ser sistemàtica.
I per què no invertir també de manera sistemàtica en l’evolució del preu.
Escollir el millor dels tres mons és ara feina teva.
I tu, ja saps com inverteixes? Comenta aquí sota.
Si t’ha agradat comparteix a les xarxes socials.