Tot inversor ha de fer-se dues preguntes abans d’invertir en borsa: si està disposat a assumir la volatilitat esperada, i si inverteix a través d’un fons, si aquest pot igualar o superar l’índex que segueix.
El moment d’entrada pot ser determinant
Si haguessis invertit el 2009, ara estaries guanyant molt, però si haguessis començat en un altre moment, haguessis patit caigudes del 40% i tardat diversos anys a recuperar el perdut.
La borsa ha demostrat que dóna rendiments anualitats del voltant del 8%, però amb molta volatilitat. (S&P500).
Si ets un inversor passiu que inverteix en índex, t’has de fer dues preguntes:
Les 2 preguntes abans d’invertir en borsa
1 Estàs disposat a obtenir rendiments d’un dígit a canvi de la gran volatilitat que comporta la inversió en borsa?
Pots aguantar psicològicament perdre el 40% del guanyat durant anys per a compondre al voltant del 8%?
Hi ha moments en què és bona idea participar en inversions en la borsa comprant i mantenint via ETFs, però necessites alguna estratègia per sortir quan vénen les grans caigudes.
Ara bé, posar tots els teus estalvis en borsa en un moment determinat i aguantar la volatilitat esperant la bona sort, no és la millor manera d’invertir.
2 I si decideixes participar en el mercat d’accions a través d’un fons d’inversió, has de preguntar-te si el fons pot o no batre l’índex que suposa que està seguint.
Quina és la funció d’un gestor de fons?
A diferència d’un gestor de fons de cobertura, (hedge fund), un gestor d’un fons normal no intenta guanyar diners per al client. El que pretén és seguir l’índex, amunt o a baix. El que busca és que el client obtingui el que treu l’índex i amb sort una mica més.
El client pot perdre un 25% i si l’índex ha perdut un 30%, li diran al client que el gestor ho ha fet molt bé. Un gestor que busca retorn absolut et diria que ha estat un any molt dolent.
Si has d’invertir en borsa de manera passiva millor els ETF. Dubto que trobis un fons d’inversió que superi el seu índex de manera consistent.
Retorn relatiu versus Retorn absolut
Hi ha moltes estratègies viables que milloren el fet de comprar i mantenir els índexs via ETFs. I no sol en rendiment sinó ajustats a risc o volatilitat.
Són les estratègies de retorn absolut. Compte que no et venguin gat per llebre. A Espanya no he vist cap estratègia de debò, només el nom. El màrqueting fa meravelles.
Comprar momentum, reversió a la mitja, o seguir tendències en diversos actius, són estratègies de retorn absolut.
Utilitzades per hedge fund managers, aquells que busquen guanyar sempre diners pels seus clients, independent de les condicions de mercats. Al contrari que el retorn relatiu a un índex, dels típics fons d’inversió.
Uns són empresaris, emprenedors, creen la seva pròpia empresa i obren la participació a tercers. Els altres són treballadors que no volen perdre la feina i l’únic que busquen és no allunyar-se de l’index.
Abans d’invertir
Aprèn, busca i compara.
No tot producte està a l’abast del petit inversor. Com més diners més diversificació i més possibilitats de contractar vehicles bons. Suposo fora d’Espanya. Perquè quan parlo en gestors a Espanya no saben ni que són els futurs gestionats.
Si t’ha agradat comparteix a les xarxes.