Abans d’invertir en un fons d’inversió o qualsevol producte d’inversió és important saber valorar els resultats que ens faciliten. Aquí comparteixo en tu uns tips per ajudar-te.
Mínim quinze anys de resultats per valorar un fons d’inversió
El primer que has de saber és si és de nova creació o ja fa anys que està constituït. No és important si és nou o ja fa anys que es gestiona, però hi ha uns punts a tenir en compte.
Si ja fa anys que es gestiona necessites tenir almenys resultats dels últims quinze anys, i que aquests incloguin tota mena de mercats. Mercats baixistes, alcistes, en volatilitat alta i baixa. Altres resultats no tenen cap mena de validesa estadística.
Si és de nova creació, no tens aquest tipus d’informació, però en cas que el fons sigui de gestió sistemàtica si pots obtenir els resultats d’una simulació, que si ve no són reals, s’aproximen molt a la realitat.
El tipus d’estratègia indica la distribució de resultats esperats
Els resultats passats, no són indicatiu de futurs, sobretot en la gestió discrecional, o sigui el 99% de la gestió que es fa a Espanya. És la gestió en cerca de valor o value investing.
Però en gestió sistemàtica s’aproximen molt al que podem esperar, ja que les decisions d’inversió no depenen de si el gestor està més encertat.
A més tu ja has de conèixer que cada tipus d’estratègia produeix un tipus de distribució de resultats. Invertir en valor produeix una distribució de resultats molt semblant a la dels índexs, o sigui una cua llarga per la part dels retorns negatius.
Si inverteixes en dos fons amb la mateixa aproximació, cosa molt probable, ja que el 99% dels fons utilitzen aquesta aproximació, no et beneficiaràs de cap mena de diversificació.
El fullet inversor sol ser molt general normalment i no expliquen en detall el model d’inversió i l’objectiu.
L’índex de referència per saber en què inverteix
L’índex de referència jo l’utilitzaria com a indicatiu per saber en què inverteix un fons, però mai com a condició per a invertir.
Jo inverteixo si el rendiment i risc anualitzat és atractiu, no si obtinc més rendiment que un índex com ens venen tots els bancs.
Un índex pot haver caigut un -40% i el fons un -35% i encara dir-te que s’ha fet molt bé. Això no té sentit, per això millor t’indexes amb un roboadvisor. Et sortirà més econòmic.
També seria bo veure un exemple de cartera en algun moment del temps per fer-nos una idea més clara d’on s’inverteix i si té cabuda dintre la nostra cartera. Potser ja tenim alguna inversió en el mateix univers d’inversió o país.
Per últim seria bo veure quina correlació té amb el benchmark per poder afinar millor el grau en què segueix a l’índex, i si pot ser comparatives anuals de resultats i volatilitat.
Taxa Anual de Creixement Compost TACC
Ara ja tenim resultats dels últims quinze anys, ens hem tret el 90% de fons que ofereixen, però hem de profunditzar més. Hem de seguir fent selecció.
Un dels rati clau per valorar un fons d’inversió és a quina taxa anual de creixement ha estat component net de comissions, la TACC o CAGR en anglès.
Per sobre el 10% és excel·lent, entre 6 i 10% a quinze anys en tota mena de mercats pot tenir sentit ja per molts inversors. Per sota del 6% tenint en compte la inflació mitjana del 2% vol dir que estem component al 4% net, per sota d’alguns índex americans.
Per a mi, més que l’acumulat, l’important és la TACC com indicativa de rendiment. Aquesta té amb compte el temps.
En aquest punt veuràs que ja queden pocs fons a disposició per invertir.
Rendiments mensuals i anuals
Però seguim analitzant. Molt important és veure si tots els rendiments han vingut en uns pocs anys o estan ben distribuïts en el temps.
No ens interessa un fons que ha doblat en un any i la resta d’anys no supera ni els índexs. Ens interessa compondre any rere any, ens interessa poca variació en els resultats anuals i mensuals. Això denota que l’estratègia d’inversió és robusta.
La volatilitat anual mitja és indispensable per valorar un fons d’inversió
L’inversor vol rendiments però sense patir variació en el valor de la inversió. Però a l’hora de contractar un fons, els papers que ensenyen a l’oficina del banc sempre obvien la variació anual que podem patir.
Has de conèixer aquesta variació i saber que és una mitja, o sigui que aquesta serà segurament superior en el futur.
De la mateixa manera has de conèixer la caiguda màxima soferta pel fons des de màxims i quan es va produir i per què.
Information Ratio o Sharpe Ratio és clau per valorar un fons d’inversió
Si divideixes la TACC per la volatilitat anualitzada, obtens l’Information Ratio.
El Sharpe Ratio és el mateix, però al numerador resten de la TACC l’interès lliure de risc que ara podem dir és zero, i per comparar estratègies bé és millor posar zero.
Per això jo utilitzo l’Information ratio que et diu el rendiment ajustat al risc o variació.
No és el mateix pujar en línia recta que pujar fent oscil·lacions del 30%. Tu busques pujar, però fent el mínim d’oscil·lacions, per això, un molt bon Information Ratio és 1. O sigui, que per guanyar un 10% pateixes una variació del 10%.
La majoria del fons veuràs que tenen Sharpes o Information Ratios al voltant de 0,60 com a molt, o sigui que per guanyar un 10% pateixen una variació del 16,5%.
Seria bo veure l’information Ratio com evoluciona en el temps.
Si vas als resultats d’una de les meves estratègies, veuràs l’Information Ratio dels últims sis mesos al llarg del temps. Aixo ajuda a veure millor on ha patit l’estratègia en el temps. Fes click aquí sota.
Potser ningú mostra això perquè faria plorar, a més l’inversor aquí ja no arriba, pobre inversor.
Està cobert el risc moneda?
Si invertim en euros i el fons ho fa en dollars és bo saber si el gestor està cobrint el risc moneda o no.
Si no ho fa, en el moment en què traiem el capital si la divisa nostra s’ha enfortit envers en la que hem estat invertits podem tenir un ensurt molt desagradable.
Compte amb els gràfics, són molt enganyosos.
A quinze anys sempre vols veure gràfics logarítmics, ja que si no els últims anys del gràfic poden mostrar uns increments que no s’ajusten a la realitat. Fixat si l’escala va creixent de manera normal o logarítmica. Que no t’enganyin.
Qui és el gestor?
Ara que ja tenim una anàlisi hem de veure si en el temps podem estar invertits tranquil·lament.
Ha canviat el gestor del fons? Pot canviar en un futur?
Normalment grans empreses poden canviar no només el gestor sinó també la política d’inversió, poden fusionar-se amb altres fons i qualsevol cosa imaginable.
Els bancs juguen en què tenen una xarxa comercial capaç de col·locar qualsevol cosa a molta gent.
Molts fins i tot no gestionen res. Deleguen la gestió a grans bancs americans i ja només col·loquen productes, estalviant-se així els costos dels gestors en plantilla.
Si no pregunteu al Santader quan es va quedar enganxat en l’afer Madoff. No dic que no saben ni ells on estan invertits, però ja ha passat. És el que tenen els grans bancs.
Hem d’estar alerta. En gestió d’autor això és menys probable i si és sistemàtica estarem super-tranquils ja que aqui no entra la discrecionalitat ni la delegació encoberta en cap moment.
Conclusió sobre com valorar els resultats d’un fons d’inversió
Ara ja tens uns punts per valorar millor els resultats d’un fons d’inversió.
Si vols saber més, vés als resultats de la meva estratègia on veuràs amb més detall més informació rellevant i a sota explicat com interpretar-la.
Aquests són els mínims d’informació que hauries de disposar abans de valorar invertir.
Invertir és per sempre. No tinguis pressa. Fes la teva due diligence. Però un cop t’has decidit, assumeix la responsabilitat d’haver pres una decisió, confia en la gestió, i vés fent el seguiment cada any, veuràs com no t’hauràs equivocat.
Espero que ara entenguis la meva frustració quan veig per internet com s’anuncien alguns fons, o vaig a l’oficina del banc i un “assessor” m’intenta col·locar un fons supervendes.
I tu, et prens el temps necessari per a les decisions importants de la teva vida? Comenta aquí sota.
Si t’ha agradat comparteix a les xarxes.